Varannan dag ramlar någon i de stillastående rulltrapporna

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt har det varit 17 allvarliga fallolyckor i de stillastående rulltrapporna i Stockholms tunnelbana sedan de stängdes av i mitten av februari.

Det innebär att någon har fallit allvarligt varannan dag, det visar tillbudsstatistik som Dagens Arena har tagit del av. 

”En direkt följd av att de står still”, säger Elektrikernas regionala skyddsombud, Per Abrahamsson, som jobbar som montör av hissar och rulltrappor.

Fastnade i rulltrappa

Ofta har ambulans tillkallats

I SL:s rapportering av olyckorna är noteringarna korta. Det är svårt att veta hur allvarligt skadad personen har blivit och berättelserna slutar oftast med att ambulans har tillkallas, det skriver Dagens Arena.

Ett exempel som Dagens Arena har tagit del av är en olycka som inträffade vid halv åtta på kvällen den 9 mars vid Zinkensdamm.

”En medelålders man har ramlat i den stillastående rulltrappa 25201 då han var på väg ner till plattformen. Mannen är vaken men blöder från huvudet”. Mannen fick åka ambulans till Södersjukhuset.

Enligt skyddsombud Per Abrahamsson, är det väl känt att stillastående rulltrappor orsakar betydligt fler olyckor än de som rullar normalt och orsaken sägs vara att varje rulltrappsteg är betydligt högre än ett normalt trappsteg.

Riskanalys

Enligt Fredrik Cavalli-Björkman, ansvarig på SL, har SL gjort en riskanalys, men den är inte offentlig.

– Vår riskanalys är fortfarande ett arbetsmaterial som vi inte lämnar ut i det här skedet, säger han, till Dagens Arena.

Skyddsombudet Per Abrahamsson har aldrig hört talas om en riskanalys som pågått så länge.

– Det är väldigt märkligt. När man tog beslutet att stänga av rulltrapporna borde man ha gjort en ganska snabb riskanalys. Nu ska vi stänga av här, vad blir följden av det? Det är något man gör innan ett beslut, säger han, till Dagens Arena.

Per Abrahamsson undrar också vilket ansvar SL egentligen har tagit för att förebygga olyckorna.

Stått still sedan mitten av februari

Det var 14 februari som ett trappsteg lossnade i rulltrappan i tunnelbanan vid Östermalmstorg och en kvinna skadades allvarligt.

Efter olyckan valde SL att stänga av sammanlagt 39 rulltrappor av samma modell.

Sedan dess har rulltrapporna kommit igång successivt men fortfarande står 11 rulltrappor still.

Förhoppningen är att alla säkerhetsåtgärder ska vara gjorda och att rulltrappor ska rulla som vanligt igen i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fastnade i rulltrappa

Mer i ämnet