Poliser utanför Vårberg centrum efter dödsskjutningen i juli 2017. Foto: TT

Vårberg centrum lugnare efter högre polisnärvaro

Publicerad

Polisen har intensifierat arbetet i Vårberg centrum – och det har gett resultat.

– En stor del av den öppna knarkhandeln har försvunnit, skriver David Sund, gruppchef i lokalpolisområde Skärholmen, på polisens hemsida.

Vårberg centrum har länge varit spelplan för öppen narkotikaförsäljning trots att området även tidigare har varit prioriterat av polisen. Men sedan i början av mars har polisen ytterligare förstärkt arbetet i området. Därefter har centrum blivit väsentligt lugnare, enligt polisen.

Öppna narkotikahandeln har minskat

– Tidigare kunde drogförsäljare gå fram till vem som helst som kom ut från tunnelbanan och fråga om de ville köpa narkotika. Försäljningen skedde helt öppet och ogenerat, säger David Sund, gruppchef för en grupp poliser i yttre tjänst i lokalpolisområde Skärholmen.

Nu har den öppna narkotikahandeln i Vårberg centrum i det närmaste försvunnit.

– Vid tidigare satsningar flyttade knarkhandeln en bit bort, men det kan vi inte se denna gång. Kanske sköts försäljningen mer diskret samtidigt som den har minskat i området, menar David Sund.

Mer synliga poliser

Metoden för att uppnå detta är en kombination av riktade satsningar samtidigt som fler poliser har blivit involverade.

– På så sätt får vi en uthållighet i arbetet. Detta är inte en punktinsats som sedan avslutas, säger David Sund.

Enligt David har polisen blivit mycket mer synliga, bland annat vid biljettkontroller i tunnelbanan.

– En positiv effekt är att vi samtidigt även stöter på annan brottslighet vilket resulterar i att personer som sysslar med andra typer av kriminalitet kan lagföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.