Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Lisa Liljefors/SVT

Akutpatienter flyttas hem – vårdas virtuellt från sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Vården på akutsjukhuset flyttar hem till patienten i ett nytt pilotprojekt vid Capio S:t Görans sjukhus. Sen i oktober har vissa slutenvårdspatienter som inte befinner sig i ett akut tillstånd kunnat fått vård i sin bostad istället för på medicinavdelningen.

Patienten håller kontinuerlig kontakt med vårdpersonal via telefon, chattar och videosamtal. Dessutom görs dagliga hembesök.

– Hittills har cirka 80 noga utvalda patienter som exempelvis vårdats för cancer, infektioner eller hjärtsvikt erbjudits virituell vård i hemmet med hjälp av digital teknik, säger Gunilla Wahlström, verksamhetschef på sjukhusets medicinklinik.

Patienter måste bo nära sjukhuset

Sex patienter vårdas  åt gången och ett krav är att patientens bostad max får ligga 30 minuters bilfärd bort från sjukhuset.

– När patienten är hemma har vi ständig övervakning och uppstår något oväntat finns även ambulans att tillkalla, säger Henrik Bjärtun chefläkare på vårdbolaget.

Mer om pilotprojektet i klippet ovan.

Samarbetet mellan Medoma och Capio S:t Göran

På Medicinkliniken sköts tekniken och vården utav läkare och sjuksköterskor från vårbolaget Medoma. Samarbetet innebär att vårdbolaget Medoma skrivit avtal med medicinkliniken på Capio S:t Görans sjukhus som ytterst är ansvarig för patientsäkerheten. I vår ska projektet utvärderas.

Medoma ägs bland annat av Bonnier, Krys grundare samt finansmannen Sven Hagströmer med familj.

Källa: Capio S:t Görans sjukhus/Medoma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.