”Vårdkrisen är Filippa Reinfeldts fel”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om vem som är ansvarig för att det fattas vårdplatser på sjukhusen i Stockholm fortsätter. Oppositionen menar att trots att Moderaterna länge vetat om behovet av nya vårdplatser har man ändå inte agerat. Och man får medhåll av Läkarföreningen i Stockholm.

Oppositionslandsstingsrådet Helene Hellmark Knutsson, Socialdemokraterna, skyller i en debattartikel i Svenska Dagbladet vårdkrisen direkt på ansvarigt landstingsråd, moderaten Filippa Reindfeldt.

I åratal har sjukhusledningarna påtalat problemen med den höga beläggningsgraden utan att Moderaterna agerat, skriver hon. Läget är nu så pressat att man inte ens klarar av en influensaepedemi utan att behöva avboka planerade operationer och skicka hem patienter. Och hon får medhåll från Stockholms läkarförening:

– Ytterst är det en planeringsfråga. De som ansvarar för planeringen och sjukvården i Stockholm har helt enkelt inte tagit tillräckligt hänsyn i frågan, säger Tomas Flodin, ordförande för Stockholms läkarförening.

Lägst antal vårdplatser i Stockholm

Tomas Flodin säger att i hela västvärlden har Sverige lägst antal vårdplatser per 1.000 invånare, och i Sverige har Stockholm den lägsta andelen.

– Det är en kombination av politik och profession där vi från läkarföreningen länge försökt påtala behovet av vårdplater, säger Tomas Flodin, ordf Stockholms läkarförening.

Och de 12,5 miljarder som moderaterna tillfört sjukvården sedan 2006 har i huvudsak bara gått till underhåll och att försöka hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen, menar Helene Hellmark Knutssen i sin debattartikel. Det är med andra ord ett nollsummespel, hävdar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkrisen i Stockholm

Mer i ämnet