Anna Stabrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, om att vårdskulden nu blir ännu större. Foto: SVT

Vårdskulden i Stockholms län växer – 11 000 tvingas vänta på behandling

Uppdaterad
Publicerad

Under november tvingades 11 000 patienter i Stockholms län vänta på att få sin planerade vårdbehandling. Nu växer kön när Region Stockholm beslutat att skjuta upp nästan all planerad vård som inte är akut eller nödvändig till och med slutet av januari.

Vårdkön var dock i verkligheten ännu längre i november och bestod av ytterligare 3 000 patienter som själva valt att vänta med sin behandling och 2 300 patienter som väntade på grund av medicinska orsaker. Det visar siffror som SVT Nyheter Stockholm begärt ut från Region Stockholm.

Vårdskuld redan före pandemin

Men vårdskulden är något som regionen dragits med redan före coronapandemin. De 11 000 patienter som ofrivilligt väntade på vård kan jämföras med november 2019 då siffran låg på 11 500. Men siffrorna går inte riktigt att jämföra, då fler valt att inte söka vård i år.

Corona i Stockholm

– Vi har till exempel fått ett mindre antal cancerdiagnoser och det beror inte på att folk har fått cancer i mindre grad utan på att människor inte sökt vård. Det är jätteviktigt att man kommer till sin vårdcentral, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Får vänta allt längre

De som nu får sina behandlingar uppskjutna får vänta allt längre. En femtedel av de som väntar ofrivilligt har stått i kön längre än den nationella vårdgarantins gräns på 90 dagar. Motsvarande siffra i november 2019 var en tiondel.

Och nu växer kön ytterligare när mer planerad vård skjuts upp.

Fram till november har drygt 184 000 behandlingar som är kopplade till kirurgiska ingrepp utförts inom den planerade vården i länet. En minskning med cirka 20 procent jämfört med samma period i fjol. Operationerna har minskat med drygt 25 procent under perioden, då det genomförts totalt 72 300 operationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet