Lotta Edholm (L) och Anna König Jerlmyr (M) är starkt kritiska till Wanngårds (S) agerande om vakter och kameror i utsatta områden. Foto: SVT/TT

Hård kritik mot S trygghetssatsning – ”för sent och för lite”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken är hård mot finansborgarrådet Karin Wanngård (S) från både Moderater och Liberaler i Stadshuset efter Socialdemokraternas satsning på ordningsvakter och kameror i utsatta områden. Oppositionen menar att hon helt har ändrat sig och nu kommer med en satsning som hon nyligen sade inte alls behövdes.

– För bara ett par veckor sedan sade Karin Wanngård att det absolut inte behövdes vakter. Det är klart att det här är ett sätt för henne att rädda ansiktet både på sig själv och på regeringen. Dessutom lurar hon stockholmarna genom att lägga ett förslag som är helt otillräckligt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, och lägger till:

– Det är ett märkligt sätt som Wanngård agerar på, att säga att oppositionen har helt fel för att sen vända på foten helt.

För lite pengar, menar oppositionen

Som SVT Nyheter Stockholm berättat satsar nu den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus 25 miljoner kronor på ambulerande ordningsvakter och övervakningskameror i utsatta områden.

Ett steg i rätt riktning, men alldeles för lite, menar Lotta Edholm (L), och Moderaterna i Stockholms stadshus håller med.

– I valår ska syndaren vakna. Varför har socialdemokraterna inte gjort något mot otryggheten tidigare?, frågar sig Anna König Jerlmyr (M), och lägger till:

– Moderaterna har krävt ordningsvakter under hela mandatperioden och vi vill satsa tre gånger mer än Socialdemokraterna för att stockholmarna ska känna sig trygga.

Snabba vändningar

I början av januari krävde Moderaterna och Liberalerna i stadshuset just väktare i utsatta områden, något som finansborgarrådet Karin Wanngård (S) då avvisade. Något som Lotta Edholm kommenterar så här:

– Jag måste erkänna att det är väldigt sällan man ser ett så tydligt vändande av kappan som man ser nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.