Det var inte hunden på bilden, men en av samma ras, tibetansk spaniel, som en varg tog i Åkersberga under tisdagen. Foto: Kicki Karlsson Reis/TT Arkivbild.

Vargen i norra Stockholm har tagit ännu en hund

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en hund har dödats av varg i norra Stockholms län, den här gången var det en liten tibetansk spaniel i Åkersberga som vargen tog. Det är fjärde hunden sedan i augusti.

Det var på tisdagen som ännu en sällskapshund dödades av varg i norra delarna av Stockholms län, den här gången norr om Åkersberga i Österåker. Hundägarna hade sett en varg utanför fönstret och samtidigt försvann deras tibetanska spaniel som befann sig utomhus. De kontaktade Länsstyrelsens besiktningspersonal som kom till platsen för att spåra.

– Efter 500-600 meter kunde vi konstatera att hunden var vargdödad, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare.

Vargarna i Stockholms län

Skyttar fortsatte spåra vargen i sex kilometer, men utan att hitta vargen.

– Det var väldigt tät terräng, och sedan blev det mörkt, säger Emelie Nyman, presskommunikatör på Länsstyrelsen.

Fjärde hunden som tas av varg

Två vargar har konstaterats röra sig i Stockholms norra länsdelar, en hane och en hona. Deras område har varit mellan Vallentuna, Norrtälje och Österåker, och det här är fjärde hunden som dödas av varg sedan i augusti. Varg har också tagit en kattunge, en höna och  sex får. Det har också varit flera rapporter om att en varg har varit för närgången och kommit för nära barn bland annat.

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt i området men ännu har ingen varg alltså spårats upp. Till dess uppmanas hundägare att ha sina hundar kopplade.

Vargarna orsakar stor oro bland hundägare i området. Kicki Karlsson Reis bor i Roslagen i Norrtälje inte långt från Åkersberga. Hon har själv tibetanska spaniels och säger att alla är oroliga.

– Det är fruktansvärt, man är orolig så fort man är ute, och vi är väldigt mycket ute i skog och mark. Vi har många vildsvin också som oroar men inte alls lika mycket som en varg som går omkring och tar hund, säger Kicki Karlsson Reis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet