Varje kilo sopor ska räknas i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

1 juli införde Stockholms stad en ny soptaxa. Nu väger man soporna och får betala efter vikt. Och en del villaägare kan vänta sig en obehaglig överraskning när nästa sopräkning kommer.

Varje kilo räknas. Det kommer Stockholms villaägare att bli varse när nästa sopräkning kommer. Sopbilen väger soporna, och sen kommer det på räkningen.

För Catrin Hägerholms familj innebär det mer än 1.000 kronor högre årskostnad, räknade hon ut sen hon provvägt en soppåse.

-Det blir betydligt dyrare, man dubblerar i princip kostnaden.

Men i den broschyr som kommunen skickar ut talar man tyst om att det nya systemet kan bli mycket dyrare för det enskilda hushållet.

Medelfamiljen slänger 13 kilo sopor i veckan, och då ska det gå jämnt upp i det nya systemet, menar Marita Söderqvist, som är chef för avfallshanteringen i Stockholms stad.

-Har man mer sopor än så – då blir det ju dyrare.

Det kan drabba barnfamiljerna. De som har blöjbarn kommer att få betala för blöjorna både när de köper dem och sen en gång till när de sen slänger tunga blöjpåsar i soporna.

-Det är en period det är så. Och det ska inte vara att någon annan subventionerar deras sopor, säger Marita Söderqvist.

Läs mer om nya soptaxan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.