Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är speciellt med Vasamuseet? Hör Kersti Lilja, byggnadsantikvarie på Riksantikvarieämbetet berätta om varför museet bör skyddas för framtiden. Foto: Lisa Liljefors

Vasamuseet kan bli statligt byggnadsminne – ytterst ovanligt

Uppdaterad
Publicerad

I vanliga fall är det gamla byggnader som skyddas mot förändringar, men nu kan Vasamuseet på Djurgården som byggdes 1990 bli ett statligt byggnadsminne.

– Det är det starkaste skyddet en byggnad kan få, säger byggnadsantikvarie Kersti Lilja.

Det är första gången på många år som ett nytt statligt byggnadsminne föreslås, och att det är en modern byggnad från 1990 som Riksantikvarieämbetet föreslår är ytterst ovanligt.

 – Vasamuseet är en av Stockholms, och kanske även Sveriges, främsta märkesbyggnader från sent 1900-tal och därför vill vi att arkitekternas ursprungliga intentioner skyddas för all framtid, säger Kersti Lilja, byggnadsantikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Risk att kulturarv går förlorat

Idag är Moderna museet en av få byggnader från sent 1900-tal som utgör ett statligt byggnadsminne. Det är något som oroar Riksantikvarieämbetet som befarar att värdefull bebyggelse från den här tiden kan gå förlorad om den inte skyddas.

– Vi riskera att kulturarvet från den här tiden inte finns representerat, säger hon.

Nu är det regeringen som ska ta ställning till Riksantikvarieämbetet och Statens fastighetsverks ansökan.

Vad är ett statligt byggnadsminne?

Det är de statliga byggnader som anses vara mest värdefulla ur kulturhistorisk synpunkt som kan bli statliga byggnadsminnen.

Byggnadsminnsförklaring är det starkaste skyddet en byggnad kan få.

Särskilda bestämmelser upprättas för att arkitekternas ursprungliga intentioner med byggnaderna ska skyddas för all framtid.

Det finns idag drygt 280 statliga byggnadsminnen i Sverige. Det är allt från kungliga slott till broar och fyrar.

Det är regeringen som beslutar vad som ska bli statligt byggnadsminne.

Här är kan du läsa om Sveriges alla statliga byggnadsminnen.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.