Vaxholm tvingas köpa äldreomsorgsplatser dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt får det privata företaget Norlandia Care,som driver äldreomsorgen i Vaxholm, svidande kritik av både boende och politiker.

Vi är i ett äldreboende som drivs av det privata företaget Norlandia Care i Vaxholm. Här bor Inga Söderlund sen flera år och en av de som tar hand om henne är vännen Katarina.
-Jag kom till henne klockan sex på morgonen och då fann jag henne på badrumsgolvet, hon hade ramlat och larmat men ingen svarade. Hon hade legat från tio på kvällen till sex morgonen efter, säger vännen Katarina Pettersson.

-De kan ju inte veta om jag ligger på golvet eller om jag har ramlat så att jag inte kan ta mig upp, säger Inga Söderlund

Kritiserat företag fick nytt förtroende

Trots många Lex Sarah-anmälningar och kritik under många år fick företaget Nordlandia förnyat förtroende när avtalet förhandlades om nyligen.
-Det har gått för långt idag. När man kommer till en punkt när man ska omförhandla avtalet med samma aktör som inte lever upp till avtalet, då väljer majoriteten att skriva på igen, säger socialdemokraternas oppostionsledare i Vaxholm, Katherine Angelo Lindqvist.
– Det är allvarliga anmälningar från Norlandias Cares boenden, det är det absolut.  Nu har vi uppföljningar hela tiden, nu rapporteras lex maria-och lex sarah-anmälningar hela tiden, säger moderaternas ordförande i socialnämnden Annicka Hörnsten Blommé.

Dyrt för Vaxholms skattebetalare

Samtidigt tvingas kommunen köpa äldreomsorgsplatser i andra kommuner eftersom platserna är för få i Vaxholm. Ett 20-tal platser, varav 10 i Vallentuna gör att dygnskostanden är 500 kr högre per boende jämfört med i egna kommunen. Det kostar skattebetalarna i Vaxholm närmare fyra miljoner kr extra varje år.
-Vi anser ju att det är djupt oetiskt.  De familjer som vi talar med är inte glada över att ha mamman eller pappan i Vallentuna. Och det är inte bra att den äldre inte känner igen sig, säger socialdemokraternas oppostionsledare i Vaxholm, Katherine Angelo Lindqvist.

Fler platser kan finnas inom fem år

I kommunfullmäktige i nästa vecka väntas ett beslut komma om kommunen ska bygga ytterligare 60 äldreomsorgsplatser de närmaste åren. För Inga Söderlund tuffar livet vidare hos den privata entreprenören.
-Jag försöker iallafall att larma, inte i tid och otid utan när jag behöver och känner att jag måste ha hjälp då larmar jag,  säger Inga Söderlund.

Norlandia Cares verkställande direktör, Kerstin Stålskog, säger till ABC att de tar kritiken på allvar. De jobbar hårt för att förbättra äldreomsorgen i Vaxholm, och gör det med Vaxholms kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.