Jan Körnefors väntade – och väntade – på ett bygglov. Det skulle ta nästan två decennier innan han fick det.

Vaxholmsbo fick vänta på bygglov – i 18 år

Publicerad

Jan Körnefors ville bygga om sitt hus i Vaxholm till kursgård. Han ansökte om bygglov 1998. Sedan dröjde det 18 år innan bygglovet beviljades. Nu riktar Justitieombudsmannen, JO, kritik mot Vaxholms kommun för hanteringen av ärendet.

När Jan Körnefors kom på idén att bygga om det egna huset på Resarö i Vaxholms kommun till kurs- och konferensanläggning kunde han inte ana vad som väntade.

Eller hur lång väntan skulle bli. För först 18 år senare beviljade en handläggare på stadsbyggnadsnämnden ansökan om bygglov.

– Det här har kostat mig och min fru ett halvt arbetsliv, säger Jan Körnefors.

Kommun får skarp kritik

JO har utrett hur det kunde ta så lång tid som det gjorde. I ett svar till myndigheten skriver Vaxholms kommun att ”en så lång handläggningstid givetvis inte är tillfredsställande”. Men kommunen vill ändå försvara sig och påpekar att en ny detaljplan i området, ändrade regler för dispens från strandskydd och personalbrist spelat in i den utdragna handläggningen.

Det är ingen ursäkt, kontaterar JO. Kommunen skulle inom ”rimlig tid” ha kommit fram till ett beslut. 18 år är för lång tid och Vaxholms kommun får därmed det som JO kallar ”allvarlig kritik”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.