SVT var med när polisen grep in mot några narkomaner som tagit sin tillflykt till en offentlig toalett för att injicera sitt heroin. Foto: SVT

Här stoppas de från att ta sitt heroin

Uppdaterad
Publicerad

Dödsfallen med heroin fortsätter att öka i Stockholm. SVT:s ABC kan nu visa skakande bilder på hur missbruket pågår mitt inne i staden. Vi har mött Seydou, som har tagit sex överdoser bara i sommar, i väntan på behandling. – Det som håller mig uppe är tanken på mina barn, säger han.

Det är fredag kväll på vid Plattan, Sergels torg i Stockholm. Narkotikapolisen Joakim Beland, från plattangruppen, visar oss de ställen där man brukar hitta flest döda. Vi är nere i de underjordiska gångarna under butikerna.

– Här brukar de ligga, bakom prången, säger Beland och visar.

ABC granskar missbrukarvården

En liten stund senare står vi vid den offentliga toaletten på Sveavägen. Här brukar man också hitta dem som tagit överdoser.

När vi står där ser vi att dörren till toaletten öppnas lite. Joakim Beland går fram. Plötsligt är vi mitt i ett ingripande. Beland tillkallar förstärkning.

Killarna inne på toaletten skulle just injicera sitt herion, men nu blir de stoppade. Vi fortsätter filma och går fram för att prata.

”Det här är inget vi önskar”

Vill ni inte ha hjälp istället för att vara här, undrar jag.

– Ja, men det är svårt att få hjälp, svarar en av de fem killar som sitter på golvet inne på toaletten.

Det visar sig att de vill att vi ska filma deras elände. För de vill berätta.

– Det här är inget som någon av oss önskar, säger Rashid och visar med en gest på golvet där heroinsmulorna ligger utspillda med en sked och några kanyler.

Seydou pratar med oss om sitt vanliga liv, det han hade innan återfallet i heroin. Med hjälp av subutex kunde han leva ett normalt liv, och hade ett högpresterande arbete och familj med barn.

– Nu vill jag bara kasta mig från bron, jag pallar inte ibland. Men det som håller mig uppe är tanken på mina barn.

Enbart subutex igen, hjälper inte, säger Seydou.

Har tagit sex överdoser

Om du skulle få önska, vad kan någon göra för dig då som skulle kunna hjälpa dig?

– En behandling. Att bli ivägskickad från Stockholm. Jag känner det, att jag behöver det.

Har du sagt det till soc? Vad säger de då?

– Att saker och ting tar tid. Jag ska dit nu när semestrarna är över...

Antalet personer som dog med heroin i kroppen har ökat drastiskt de senaste åren. 2010 inträffade 29 dödsfall av heroin i Stockholms län. 2012 var det 58. Enligt nya preliminära siffror från Karolinska institutet steg dödssiffran till dödssiffran till 65 förra året.

Varför så många dör, är det ingen som tagit reda på.

I våras hade polisen en extra insats mot heroinlangarna i Stockholm city, men enligt polisen har det varit många överdoser kring Plattan under sommaren. Och då har det saknats personal på plats.

Seydou berättar att han tagit sex överdoser bara i sommar, men han lever ännu.

– Jag har haft änglavakt. Men jag är rädd, säger han.

”Vården tar inte emot”

För Joakim Beland är situationen runt Plattan frustrerande. Den här kvällen gör han som vanligt. Han lagför killarna för innehav, men sedan får de gå.

Vad tror du att de gör nu, de fick ju inte i sig sitt heroin?

– Nej, den här gången kom jag först.

Men vad gör de då, tror du?

– Tja, i nio gånger av tio går de ut och försöker hitta något nytt att ta.

Men varför kan inte du skjutsa dem någonstans ikväll?

– Vi har möjlighet att köra dem till Sankt Göran, men då är det så att vården tar inte emot på det sättet. Det är ju en vårdapparat som både kostar pengar och kräver resurser. Och som inte finns dygnet runt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet