Venusmottagningen räddade kvinnors sexualitet

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset sparar just nu in pengar för att klara budgeten. Vi har träffat en av sjukhusets patienter som ser att omorganisationen redan försämrat vården.

Förra året fick Agneta cancer i anus. Hon genomgick då strålbehandlingar som fick biverkningar i underlivet. Får att få tillbaka sin sexuella aktivitet fick hon komma till Karolinskas Venusmottagning som hade specialistkompetens inom området.

– De har hjälpt mig med råd och stöd, hjälpmedel, information och kunskap om situationen i slidan samt vad jag ska göra med den, säger hon.

Karolinskas budgetunderskott

Mottagningen borttagen

Men sedan december finns inte Venusmottagningen kvar. Karolinska har sparkrav och måste effektivisera sin verksamhet. Specialistkompetensen som finns för att ge kvinnor råd vid biverkningar som påverkar sexualiteten har spridits ut på den övriga gyncanceravdelningen.

– Det här är en omorganisation framförallt. Som vi har sett det kan vi stärka kompetensen kring de gynekologiska sjukdomarna i team som hanterar allt kring sjukdomen, säger Eva Gustavsson, områdeschef onkologiska kliniken.

Agneta var den sista patienten på Venusmottagningen och hon är kritisk till beslutet om nedläggningen.

– Jag hade behövt ytterligare lite hjälp idag. Men framförallt tänker jag på de patienter som kommer efter mig som inte kommer kunna ta del av Venusmottagningens kompetens, säger hon.

”Prioriterar inte kvinnors sexualitet”

På Karolinska hoppas man att patienterna inte kommer påverkas negativt av att mottagningen försvunnit. Detta eftersom det var en liten enhet som de menar kan kompenseras genom att övriga läkare och sjuksköterskor utvecklar sin komptens inom området. Men Agneta tycker sig se att man genom detta prioriterar ner kvinnors sexualitet.

– Tycker vården att det är okej att kvinnor ska vara utan sexuell samlevnad som de är vana vid? De tycks inte prioritera kvinnors sexualitet, säger hon.

Agneta heter egentligen något annat men har valt att vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet