Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen på barnmorskor på Karolinska i Huddinge har gjort att sjukhuset inte kan ta emot lika många födande som tidigare.

Verksamhetschefen om situationen på förlossningskliniken: ”Det är ett svårt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen har blivit så svår på förlossningen på Karolinska Huddinge att man har dragit ner på antalet födslar på sjukhus. Födande kommer att slussas till andra sjukhus, säger verksamhetschefen.

Efter att cirka 30 barnmorskor sedan årsskiftet sagt upp sig från förlossningen på Karolinska Huddinge saknas idag ett trettiotal av drygt hundra heltidstjänster på kliniken. Verksamhetschefen Maria Söderqvist säger att man på kort sikt måste ta in hyrpersonal för att avlasta personalen som är kvar.

– Det är ett svårt läge och så har det varit en längre tid, säger Maria Söderkvist, verksamhetschef för omvårdnadsområde graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset.

Men det finns helt enkelt inte tillräckligt många barnmorskor att rekrytera just nu menar hon. Situationen har gjort att man fått dra ner på antalet födslar på Huddinge, födande kommer att få åka till andra sjukhus inom regionen när Huddinge inte mäktar med.

Långsiktigt så ska de se över om man kan lösa barnmorskebristen med att andra yrkesgrupper tar över vissa uppgifter, exempelvis att psykologer kan träffa förlossningsrädda, istället för barnmorskor på Auroramottagningen som det är idag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.