Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Raster är obefintliga och så har vi haft det länge, berättar barnmorskan Maja Ullberg. Hör henne beskriva arbetsituationen på förlossningskliniken. Foto: SVT

Barnmorskor säger upp sig från förlossningen på Karolinska Huddinge: ”Hinner inte kissa”

Uppdaterad
Publicerad

Stor omsättning av personal, mycket övertid och liten chans till återhämning, så beskrivs situationen just nu på förlossningsavdelningen. Sedan årsskiftet har cirka 30 barnmorskor sagt upp sig men redan innan dess var situationen tuff enligt Vårdförbundet.

Det blir ofta långa dagar för de som jobbar kvar och får täcka upp.

– Jobbar vi heldag börjar vi 07:00 och slutar 21.30, säger barnmorskan Maja Ullberg om situationen på förslossning på Karolinska i Huddinge.

Ska det vara så? 

– Nej, absolut inte. Det är helt orimligt. 

Arbetsmiljön har varit dålig under en längre tid enligt Maja Ullberg, och nu är det många som tröttnat och sökt sig vidare.

– Det är sorgligt att vi hamnat här, att det gått så här långt och att ingenting händer, säger Maja Ullberg.

Ledningen delar samma bild, situationen är ohållbar. Men det finns helt enkelt inte tillräckligt många barnmorskor att rekrytera, menar Maria Söderkvist, verksamhetschef för omvårdnadsområde graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.