Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefssjuksköterskan Johanna Pelttari tittar i backspegeln på hur tiden med covid-19 varit. Foto: SVT

”Vi befarade det värsta – men det blev inte som vi trodde”

Uppdaterad
Publicerad
Nacka sjukhus geriatrik blev en av regionens första covid 19-avdelningar för äldre och sköra när de öppnade i mars 2020. Hit kommer de svårast sjuka patienterna som inte klarar intensivvård. När SVT besökte sjukhuset under den första veckan mötte vi chefssjuksköterskan Johanna Pelttari som då beskrev en ansträngd vårdsituation där corona ställt helt nya krav på personalen och där fyra patienter avled redan under den första helgen. Nu har SVT återigen besökt covid 19-avdelningen i Nacka och situationen har börjat ljusna.

– Det fanns ett stort tryck från akutsjukhusen inledningsvis. Många av de som kom var mycket sjuka coronapatienter.

Orden är chefssjuksköterskan Johanna Pelttaris och hon beskriver hur situationen var när avdelningen precis öppnat. Men när SVT nu återvänder till avdelningen i slutet av juni 2020 är bilden inte fullt så mörk.

För i takt med att Region Stockholm utökade kapaciteten av covid 19-vården under våren kom färre av de svårast sjuka till Nacka sjukhus. Av de 150 patienter som vårdats på sjukhusets två covidavdelningar har 80 procent av patienterna överlevt sjukdomen.

– Jag har haft kontakt med flera av patienterna som blivit utskrivna och friskförklarade. De är oerhört tacksamma. Det är nästan som de känt att de fått livet tillbaka, säger Johanna Pelttari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefssjuksköterskan Johanna Pelttari säger att det är svårt att ha känslomässig kommunikation med patienter när vårdpersonal måste ha skyddskläder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer