Chefssjuksköterskan Johanna Pelttari säger att det är svårt att ha känslomässig kommunikation med patienter. Foto: SVT

Sjuksköterskan om coronapatienterna: ”De sjuka kan inte ens se om jag ler”

Uppdaterad
Publicerad

Gamla och sköra patienter som inte klarar att intensivvårdas tas nu emot på Nacka sjukhus geriatriska avdelning.

– Jag möter en stor sorg bland patienter och anhöriga, säger Johanna Pelttari som är chefssjuksköterska på avdelningen.

Patienterna på avdelningen ligger isolerade i enkelrum. Personalen som går in till de sjuka har skyddsutrustning, för att inte själva smittas. Johanna Pelttari beskriver att det fysiska avståndet gör att det inte går att vara lika närvarande som de brukar vara inom den geriatriska och palliativa vården.

– Skyddsutrustning blir som en barriär mellan personal och coronapatienterna. Nu kan patienterna inte ens se om jag ler mot dem, säger Johanna Pelttari.

Corona i Stockholm

Hon säger att vårdpersonalen gör vad de kan för att de äldre inte ska känna sig isolerade, men att det är svårt, inte minst eftersom det råder besöksförbud från anhöriga.

Snabbt sjukdomsförlopp – ställer nya krav på personal

De sjuka patienterna som vårdas på avdelningen stöttas framför allt med syrgaslindring och får mediciner mot oro. På geriatriken finns stor kunskap och erfarenhet av att ta hand om äldre med många komplicerade sjukdomar, men det finns också problem med att det saknas erfarenhet kring att ta hand om patienter med corona.

– Vi är inte vana med den typen av snabba förlopp. Det har vi inte sett tidigare på samma sätt. Vi lär oss mer om hur sjukdomen ter sig för varje dag, säger Peter Johnsson, verksamhetschef vid Geriatriken Capio på Nacka sjukhus.

Verskamhetschefen Peter Johnsson säger att coronasituationen ställer helt nya krav på vårdpersonal.

I ett nystartat nätverk mellan olika geriatriska verksamheter, och som leds av Kris- och katastrofledning Geriatrik, delas nu erfarenheter kring Covid-19 i regionen.

-  Det verkar finnas två typer av tillstånd. I den ena gruppen stabiliseras patienten och kan komma att skrivas ut. Men i den andra patientgruppen går sjukdomsförloppet mycket fort och patienten avlider, säger Peter Johnsson.

Geriatriken på Nacka Sjukhus:

På Nacka sjukhus geriatriska klinik finns sedan den 20 mars en avdelning som bara tar emot patienter med konstaterad Covid-19 smitta. Här vårdas i skrivande stund 10 coronapatienter. De flesta är över åttio år och har flyttats från aktutsjukhusens infektionskliniker, eftersom de bedömts för sköra och multisjuka för att klara intensivvård. Av de 10 som vårdats på avdelningen har 4 patienter dött den första veckan.

Nu rustar sjukhuset för att starta ytterligare en avdelning nästa vecka för att kunna emot ännu fler coronapatienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet