Betydligt fler vårdas för covid-19 på Södersjukhuset än vad Folkhälsomyndighetens prognos förutspådde. Foto: Frida Claesson/SVT

Södersjukhuset om den allvarliga coronasituationen: ”Ser ut att få ett Kebnekaise”

Uppdaterad
Publicerad

På Södersjukhuset är det nästan lika många inlagda patienter i dag som det var i våras, när coronapandemin nådde sin första topp.

– Det är en allvarlig situation och det oroar oss, säger Södersjukhusets chefläkare Anne Kierkegaard.

Inför hösten har Södersjukhuset planerat for olika scenarier när det gäller hur många patienter som skulle behöva läggas in med covid-19. Ganska snart insåg man att det skulle bli värre än vad Folkhälsomyndigheten trott.

– Enligt Folkhälsomyndighetens prognos hade vi förväntat oss en kulle men vi ser ut att vara på väg mot ett Kebnekaise, säger Anne Kierkegaard.

Mindre luft i systemet

I dagsläget har man ett 90-tal patienter inlagda med covid-19, som mest i våras hade man 120 covid-19-patienter inlagda. Andelen covid-19-smittade som får intensivvård är dock än så länge lägre nu än i våras.

Samtidigt försvåras situationen av att fler patienter med annan sjukdom än covid-19 söker akutvård på sjukhuset nu än de gjorde i våras, då man såg en nedgång av den typen av patienter.

– Trots att vi har fler vårdplatser öppna nu än när det var som värst i våras så är marginalen, eller luften i systemet, betydligt mindre nu eftersom många fler ”vanliga” patienter behöver akut vård, säger Anna Gerber Ekblom, verksamhetsområdeschef vid specialistvården på Södersjukhuset.

– Det kan vara saker som benbrott, hjärtinfarkter, stroke eller lunginflammationer som inte har corona men som också behöver vår hjälp. Så det är en väldigt ansträngd situation, säger Anna Gerber Ekblom.

Tuff vinter väntar

Hur vintern kommer att bli beror till stor del på hur bra stockholmarna följer de skärpta råd som finns på plats i dag och som kan komma att införas framöver.

– Våra medarbetare är trötta efter våren men det finns ett stort engagemang och en stor kunskap. Vi känner att vi kommer att klara av det, men vi behöver alla stockholmares hjälp, säger Anne Kierkegaard.

– Vi skulle vilja säga till alla stockholmare: ”Hjälp oss att hjälpa er”, fyller Anna Gerber Ekblom i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet