Jessica Wallin, kommunikationsansvarig/PR Manager på Elgiganten vill se att fler gärningsmän grips.

”Vi har drabbats fem gånger på ett år”

Publicerad

Elektronikbutiken har sedan 2016 drabbats 12 gånger av rån och ”smash and grab” i Stockholms området. Dagens rån är femte rånet på ett år för butiken i Barkaby. Nu har man börjat placera ut spårsändare på varorna.

– Det har eskalerat från ”samsh and grab”, där man kör in en truck när butiken är stängd till att rånarna nu kommer in på dagtid när både personal och kunder vistas i butiken. Det är fruktansvärt för alla inblandade att bevittna en sådan händelse, säger Jessica Wallin är pressansvarige på Elgiganten.

Dagens rån är det femte rånet på ett år för elektronikbutiken i Barkaby. I Stockholmsområdet har flera kupper och rån utförts mot samma elektronikkedja som sedan 2016 har drabbats totalt 12 gånger.

Från ”smash and grab” till butiksrån

Under 2016 utfördes fyra ”smash and grab” i bland annat Häggvik, Barkaby och Täby. Men 2017 övergick rånen till att gärningspersonerna kommer in i butikerna istället trots att det är högtrafikerad dag.

– Det här är samhällsproblem, utvecklingen har blivit allt hårdare och det är viktigt att polisen tar fast gärningspersonerna eftersom det verkar vara en liga som utför rånen i samma områden, säger Jessica Wallin.

Spårsändare och tidlås ska hindra rånarna

Vad kan ni göra för förhindra dessa rån?

– Vi har ökat med fler väktare och går ständigt igenom nya säkerhetsrutiner så att vår personal ska känna sig tryggare. Men vi har även infört tidlås på säkerhetsskåp, till exempel vid mobiltelefoner, där det ska ta 1-3 minuter att öppna skåpen och på så sätt förhala rånet, vilket många gånger har skrämt iväg rånarna, säger Jessica Wallin.

– Vi har även placerat ut spårsändare på våra produkter för att enklare kunna se vart varorna hamnar till slut.

Varför tror du att det just er ni som drabbas av dessa rån?

Vi har eftertraktade produkter och idag har man inte kontanter i butikerna som innan och då försöker man komma åt produkterna istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.