Foto: Erik Slottner (KD) och Clara Lindblom (V)

”Vi har svikit de äldre”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning, så säger Stockholmspolitikerna om platsbristen på äldreboenden.

– De har rätt, det vi saknar i Stockholm är någon typ av mellanboende. För personer som känner otrygghet, ensamhet och oro får idag inte plats på våra särskilda boende, för de väldigt vårdinriktade. Vi måste hitta någonting där man kan känna sig trygg, där det finns personal under stora delar av dygnet och dit man kan komma utan biståndsbedömning, säger äldreborgarråd Clara Lindblom (V) till SVT Nyheter Stockholms reporter efter att ha sett inslaget.

– Nu tittar vi över alla våra äldreboenden i Stockholms stad, då tittar vi vad som finns och vad som behövs. Det var tänkt att trygghetsboendet skulle fungera, men de har ofta för höga hyror.

Förslag ska komma i vår

SVT Nyheter Stockholm: Hur lågt ifrån en förändring är vi?

– Inte alls långt bort, det kommer komma förslag nu redan till våren. Dels på ett mellanboende, där det ska finnas någon form av grundläggande service. I övrigt ska det inte vara någon biståndsbedömning. Det ska vara fokus på trygghet och service, just nu definierar vi vad som behövs och hur vi ska skapa de boenden, säger Clara Lindblom (V).

SVT Nyheter Stockholm: Har man räknat på många platser som skulle behövas?

– Vi har inte någon uppskattning på det, men det är ju inte några enstaka platser.

SVT Nyheter Stockholm: Har vi råd med det?

– Vi har inte råd att inte skaffa fram dem? Vi får allt fler äldre och måste börja ställa om redan nu.

SVT Nyheter Stockholm: Till dem som tycker att politikerna svikit de äldre, kommer det ske förändring?

– Det är mitt absoluta mål, jag kommer inte kunna avsluta mina år som äldreborgarråd om jag inte kan bidra till en förändring. Vi har ju svikit pensionärerna, säger äldreborgarråd Clara Lindblom (V).

KD: Utveckla trygghetsboendet och inför boendegaranti

Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare vill införa en boendegaranti för pensionärer som fyllt 85 år.

– När den äldre vill ha plats på äldreboende, så ska man få det. Därför föreslår vi en boendegaranti för alla över 85 år. Det är ingen som vill komma in på boende om man inte har behoven, men det finns en gräns när det inte längre är möjligt. Om man känner oro eller ensamhet då ska vi vara generösa, säger gruppledare Erik Slottner (KD).

SVT Nyheter Stockholm: Till de anhöriga, är de långt bort innan det sker en förändring?

– Nej det hoppas jag inte. Nu sitter jag i opposition, men som jag förstår så kommer en äldreboendeutredning i vår och jag tror att det kommer ske omstruktureringar på boendesidan. För vi behöver utveckla en mellanboendeform. Men det är också viktigt att säga att det redan finns en mellanboendeform som kom till under alliansens tid, nämligen trygghetsboendet. Om man inte tycker att det fungerar så får vi utveckla det, säger Erik Slottner (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet