Villainbrotten ökar

Uppdaterad
Publicerad

Villainbrotten i Stockholms län ökade med hela 54 procent under förra året. I Södertälje tredubblades inbrotten under samma tid.

Var femte svensk har någon gång drabbats av inbrott hemma. Mest utsatta är de boende i storstäderna, visar en undersökning av försäkringsbolaget If. Många av inbrotten begås av internationella ligor.

Antalet bostadsinbrott i landet har ökat flera år i rad och så även i fjol. Statistiken för hela 2009 är ännu inte klar men siffrorna för de elva första månaderna visar på en rejäl ökning.

Uppseendeväckande ökning

Färska siffror från polisen och organisationen Samverkan mot brott över brottsutvecklingen i Stockholms län är uppseendeväckande. Förra året anmäldes 6.001 bostadsinbrott i länet. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2008. Även om inbrotten i bostadsrätter och hyreslägenheter är vanligast var det villainbrotten som ökade mest – hela 54 procent.

-Det här är alarmerande och väldigt tråkigt. Det vi pratar om är sociala våldtäkter, säger kriminalinspektör Tony Roshage vid Stockholmspolisens nyinrättade bostadskommission, till TT.

Internationella tjuvar

Tjuvarna stjäl i första hand smycken, pengar och hemelektronik, som dator och tv.

Tony Roshage är förvånad över den kraftiga ökningen och tror sig veta vad den beror på. Enligt honom begås inbrotten av tre olika kategorier tjuvar: missbrukaren, tillfällighetstjuven och den hitreste internationelle tjuven som opererar organiserat.

De internationella tjuvarna svarar för den största andelen, uppåt 60 procent.

-Vi vet i dag att det inte längre är tillfälligheter som förklarar bostadsinbrottens ökning utan det handlar om hitresta personer som i organiserad form stjäl i bostäderna, säger Tony Roshage.

Stjäl på hösten

Han har de senaste året sett ett klart mönster i de organiserade ligornas framfart. De samarbetar med lokala tjuvar som i förväg kartlägger och väljer ut lämpliga bostäder. Inbrotten ökar alltid kraftigt i september.

-Det är då tjuvarna kommer hit och sedan stjäl de till årets slut.

Enligt honom härjar de internationella tjuvarna över hela Europa och inte bara i storstäderna.

-Vi har sett tydliga kopplingar även till övriga Sverige trots att man där ännu inte upptäckt just detta, säger Tony Roshage.

Tjuvarna väljer gärna bostäder som ligger i invandrartäta områden och intill de stora Europavägarna.

-De försöker smälta in i olika miljöer. Väljer de ett område där de pågår byggnadsarbeten klär de ut sig till hantverkare.

Drabbade av inbrott

Här är listan län för län över vilka som blivit mest utsatta för inbrott hemma:

1. Stockholm, Västra Götaland och Skåne (20 procent)

2. Västmanland (18 procent)

3. Kalmar, Södermanland (17 procent)

4. Jönköping, Halland och Uppsala (16 procent)

5. Värmland och Östergötland (15 procent)

6. Kronoberg (13 procent)

7. Gävleborg (12 procent)

8. Norrbotten och Västerbotten (11 procent)

9. Örebro (10 procent)

10. Blekinge och Västernorrland (9 procent)

11. Dalarna (8 procent)

12. Jämtland (5 procent)

Totalt deltog 3 550 personer i undersökningen.

Källa: If (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.