Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Rise, chef för underrättelsetjänsten, förklara hur konflikterna i gängmiljön i norra Stockholm ser ut. Foto: Sandra Johnsson/SVT/Sthlmnews

Villasprängning riktad mot ledare i Märstanätverket

Uppdaterad
Publicerad

Sprängningen som inträffade i en by norr om Märsta i söndags var riktad mot en person i det kriminella Märstanätverket, som har en hotbild mot sig. Explosionen skedde mitt på dagen när familjen var hemma.

Mannen som bor i huset har tidigare dömts till fängelse för en sprängning mot en restaurang i södra Sverige. Källor uppger för SVT Stockholm att han är en av ledarna för i det kriminella Märstanätverket.

Ingen person har ännu gripits för sprängningen.

– Det finns alltid risk för vedergällningar inom gängmiljön. Vad gäller sprängningar rör det sig mer om att skrämmas eller utpressa den som drabbas, säger Anna Rise, chef för underrättelseenheten i Polisregion Stockholm.

Tio gängkonflikter i norra Stockholm

Det rör sig om tio konflikter i norra länet i dagsläget. Poliskällor som SVT har varit i kontakt med säger att det, ur ett historiskt perspektiv, är väldigt många konflikter som pågår nu mellan olika gäng i bland annat Märsta, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Sollentuna.

– Vilken är gnistan för att nya konflikter ska flamma upp? Är konflikten mellan individer, backar nätverket upp vedergällningen själva och riktas den mot rätt antagonist? Det är utmaningen för oss att ta reda på, säger Anna Rise.

Sprängningen orsakade ett stort hål i väggen på huset. Ingen person i familjen skadades fysiskt.

Hör chefen på underrättelseenheten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.