Det vinnande förslaget av Illustration David Chipperfield Architects Foto: Illustration David Chipperfield ArchitectsVisa alla (8)
Visa alla (8)

Tyskt förslag vann Nobelcentertävlingen

Publicerad

Idag offentliggjordes vem som vunnit arkitekttävlingen om Nobel Center på Blasieholmen bakom Nationalmuseum.

Juryn var enig när de utsåg  David Chipperfields och Christoph Felgers mässingsbyggnad till vinnare i arkitekttävlingen om Nobel Center. Det är enligt Nobelstiftelsen ett internationellt erkänt arkitektkontor med stor erfarenhet av kulturhistoriska miljöer.

Vi är oerhört glada och stolta över att ha blivit utvalda som arkitekter för Nobel Center. Vi ser fram emot att samarbeta kring utvecklingen av en byggnad som speglar Nobelprisets värden såväl som Stockholmarnas höga förväntningar, säger arkitekten David Chipperfield i ett pressmeddelande.

Enligt juryns utlåtande har den föreslagna byggnaden ett elegant, tidlöst och vackert yttre uttryck med en tydlig egen identitet. Fasadutformningen, med mässingsskimrande vertikala element och glas, har den upphöjda elegans och kvalitet som kan förknippas med Nobelpriset.

– Juryn anser att byggnaden har en lätthet och en öppenhet som är väldigt tilltalande. Det stämmer väl överens med Nobelstiftelsens uttalade ambition att skapa ett öppet och välkomnande center för allmänheten, säger Lars Heikensten, ordförande i tävlingsjuryn och vd för Nobelstiftelsen.

Nu ska Stockholm stad och Stadsbyggnadsnämnden ta ställning till förslaget och hur det ska passas in på den föreslagna platsen på Blasieholmen.

Kontroversiellt bygge

Per Wästberg, författare, ledamot av Svenska Akademien och ordförande i Nobelkommittén för litteratur samt en av medlemmarna i tävlingsjuryn säger:

– Vi ser det vinnande förslaget som en konkret tolkning av Nobelpriset som Sveriges viktigaste symbol i världen. Stockholm kommer att få en byggnad, storslagen utan pompa, kraftfull ändå graciös, med kvaliteter som Stadshuset gav huvudstaden för hundra år sedan.

Flera protester har dock kommit in mot platsen för ett Nobelcenter som till vissa delar är ett kontroversiellt bygge. Det finns upprop för att stoppa bygget och många har uttryckt oro för att det gamla Tullhuset från 1876 och de två hamnmagasinen i trä från 1910 som ligger där kommer att jämnas med marken. Sjöfarten är också oroliga att byggnaden ska drabba dem.

Nobel Center är tänkt att bli Nobelprisets nya hem och ska ligga på Blasieholmen, bakom Nationalmuseum mittemot Strandvägen.Enligt Nobelstiftelsen ska här mötas naturvetenskap, humaniora och fredsarbete. Grunden för centrets utställningar och programverksamhet ska vara pristagarnas berättelser och själva Nobelpriset.

I tävlingens andra steg bedömdes bearbetade förslag från de tre finalisterna David Chipperfield och Christoph Felger från David Chipperfield Architects Berlin (Tyskland), Johan Celsing från Johan Celsing Arkitektkontor (Sverige) och Gert Wingårdh från Wingårdh Arkitektkontor (Sverige).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet