Halterna av coronavirus i avloppsvatten på väg uppåt igen

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av coronvirus i Stockholms avloppsvatten går sakta uppåt, visar nya mätningar. 

– Vi kan se en trend att halterna stiger, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, forskare på avdelningen Resursåtervinning vid KTH.

Från reningsverkens avloppsvatten tas regelbundet prover för att hitta spår av virus SARS-CoV-2 som orsakar covid-19. Nu visar mätningar gjorda på KTH att halterna av viruset i avloppsvatten går uppåt, även om det handlar om små mängder.

Avloppsvattnet har mätts sen mitten av april 2020. Det gör det möjligt att jämföra virusbelastningen över tid. Halterna ger en fingervisning om åt vilket håll smittspridningen är på väg, enligt Zeynep Cetecioglu Gurol.

Så görs mätningar i avloppsvatten

En nysmittad person utsöndrar SARS-CoV-2-viruset, som orsakar covid-19, i avföring och till viss del i urin. Genom att mäta mängden virus i avloppsvatten kan man därför uppskatta om fler eller färre är smittade jämfört med tidigare provtagning. Proverna behandlas med kemikalier under analyserna för att frigöra virusets arvsmassa som sedan analyseras på laboratoriet. Mängderna är inte höga per liter avloppsvatten och viruset måste koncentreras i avloppsvattnet för att få fram mätbara mängder.

Källa: Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.