Foto: Claudio Bresciani / TT

Visselblåsarsajt för vårdanställda inom landstinget

Uppdaterad
Publicerad

En ny visselblåsarsajt lanserades för en dryg vecka sedan. Syftet är att göra det lättare för anställda inom Stockholms läns landssting(SLL) att rapportera om fusk och fel i hälso- och sjukvården.

Sidan är inte skapad i samarbete med SLL utan drivs av privatpersoner som jobbar inom vården och som tröttnat på alla rubriker om oegentligheter i vården den senaste tiden. Dessutom anser de att det är för svårt att lämna in tips som det ser ut idag och man måste vara beredd på att blir runtkopplad mellan olika tjänstemän.

– Om man gör det lättare att anmäla så kanske det kommer fram mer saker som är fel och man ökar medvetenheten om vad som är fel. Det kanske får fler att ifrågasätta om det ska vara såhär på sin arbetsplats. Förhoppningen är att färre systemfel ska få vara kvar som de är, säger en av personerna bakom sajten.

På sidan vardfusk.se kan man via ett webbformulär skicka in anonyma tips om misstankar kring felaktigheter i vården på sin arbetsplats. Uppgifterna som skickas in lämnas sedan över till hälso- och sjukvårdsförvaltningen.  

Främst är formuläret tänkt att användas för att anmäla misstankar om allvarliga fel i vården eller när man tror att förtroendet för patienter eller landstinget missbrukas.

Enligt Dagens Medicin har SLL:s presstjänst meddelat att landstinget fattat beslut om att skapa en egen visselblåsartjänst och tills den sätts i drift kan anställda vända sig till sina chefer eller SLL juridik, men också använda sig av webbformuläret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.