Stockholm hoppas att upp till 25 000 kronor i vite per vecka ska få de krogar som inte följer virusrestriktionerna att skärpa sig. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Vite ska göra Stockholmskrogar smittfria

Uppdaterad
Publicerad

Trots att reglerna för att minska risken för smittspridning på restauranger och barer gällt i ett halvår får mer än en tredjedel av krogarna i Stockholm nedslag på brister vid kontroller. Staden hoppas nu att upp till 25 000 kronor i vite per vecka ska få oskötsamma krogar att skärpa sig.

Fyra dagar i veckan är Stockholms stads inspektörer ute för att kontrollera om barer, restauranger, uteserveringar och lunchställen följer de regler, bland annat om trängsel, som ska förhindra spridning av coronaviruset. Trots att reglerna funnits i ett halvår är det fortfarande omkring 35 procent av de etablissemang som inspekteras som inte gör rätt.

– Alla har inte förstått och vi behöver fortfarande vara ute och göra kontrollerna, säger Kristine Fornander på Livsmedelskontrollen i Stockholm.

När inspektionerna inleddes låg ansvaret på regionernas smittskydd, som vid anmärkning kunde besluta om att krogar skulle stängas tills felaktigheterna rättats till.

Vite varje vecka

Sedan den 1 juli har kommunerna tagit över ansvaret för både tillsyn och beslut om påföljd för de krogar som inte sköter sig. Det har i Stockholm inneburit att felande restauranger inte bara kan stängas tillfälligt. De kan också, så länge misskötsamheten pågår, tvingas betala ett vite på mellan 10 000 och 25 000 kronor för varje vecka som felaktigheterna kvarstår.

Det är förvaltningsrätten som på kommunens begäran beslutar om att vite ska betalas. Hittills har en handfull ärenden skickats dit för beslut – men än har ingen Stockholmskrog behövt lätta på plånboken.

– Hittills har inga beslut fattats, det är ju en process. Så än så länge har det inte utdömts några viten, säger Kristine Fornander.

Mer effektivt

Kommunen kan fortfarande stänga verksamheter, men Kristine Fornander tror att föreläggande med vite är mer effektivt för att få krogar att åtgärda problem.

– Ja, det är så vi ser det. Tidigare kom vi ju ut och kanske stängde en krog och sedan fick man öppna igen. Ett föreläggande med vite ligger kvar och då kan vi komma ut och kontrollera det vartefter och ett vite på mellan 10 000 och 25 000 kronor kan bli utdömt flera gånger.

Nedan ser ni SVT:s besök på en av alla krogar som tillfälligt tvingats stänga under coronapandemin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med när SVT Stockholm besöker den nedstängda restaurangen. Foto: Frida Jareteg

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Visa

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Dessa är:

* Motverka trängsel.

* Endast tillåta sittande sällskap.

* Erbjuda handtvätt och handsprit.

* Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

* Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer