Hör Samia och Dahbi Messaoudi berätta om mordet på deras son och efterspelet där en man först dömdes men sen friades. Foto: /Tommy Bergman SVT

Wissem sköts ihjäl – familjen trodde mördaren åkte fast

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 oktober 2020 sköts 25-åriga Wissem Messaoudi till döds vid en busshållplats i Valsta. En misstänkt gärningsperson dömdes i tingsrätten för mordet – men frikändes senare i hovrätten.

– Det kändes som att min son dog två gånger, säger Dahbi Messaoudi som är pappa till offret.

Det har nu gått ett drygt år sedan Wissem Messaoudi mördades mitt på ljusa dagen i Valsta. När SVT möter familjen finns sonen närvarande på fotografier, och såren är långt ifrån läkta.

Fallet är speciellt, då flera bevis pekade på att det skulle klaras upp. Men i september friade Svea hovrätt den misstänkta mannen, eftersom bevisen inte höll. Nu har Riksåklagaren ansökt om prövningstillstånd hos Högsta domstolen för att pröva ärendet, och besked har ännu inte kommit. Familjen Messaoudi lever fortfarande på hoppet om att en gärningsman ska dömas.

Hör familjen berätta om sorgen efter den bortgångna sonen i klippet högst upp i artikeln.

Uppklarade skjutningar under 2020

385 skottlossningar polisanmäldes i Sverige 2020. 

Av de 385 skjutningarna har 65 lett till åtal. Hittills har 53 (14%) av dessa lett till fällande dom som vunnit laga kraft. Ytterligare några fall väntar på avgörande i högre instans. 222 utredningar har lagts ned och 95 utredningar är fortfarande öppna. Två fall som har redovisats till åklagare har inte lett till åtal och ett fall har resulterat i ett strafföreläggande.

Mordåtal: 47 avlidna vid skottlossningar. 16 har lett till åtal varav 10 (21%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.

Antal åtal där någon skadats: 118 skadade vid skottlossningar. 26 har lett till åtal varav 23 (19%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft. 

Antal åtal där ingen skadats: 220 stycken skottlossningar utan brottsoffer. 23 har lett till åtal varav 20 (9%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.

En majoritet av skjutningarna är kopplade till organiserad brottslighet men i statistiken finns också skjutningar som inte har med kriminalitet att göra, exempelvis våldsdåd i nära relationer och skjutningar med jaktvapen.

Källa: Polisen

Uppklarning av dödligt våld: 

Generellt ligger uppklarningen på höga nivåer när det gäller dödligt våld i Sverige. Mellan 2014 och 2017 var uppklarningen på 68 procent. Men tittar man enbart på dödligt våld i den kriminella miljön under samma tidsperiod, låg uppklarningen på 23 procent.  Det kan jämföras med dödligt våld i nära relationer där 94 procent av brotten klarades upp.   

Forskare menar att uppklarningen av dödligt våld handlar mer om i vilken miljö det sker i, snarare än vilket vapen som används. Men användning av skjutvapen i den kriminella miljön innebär sannolikt ännu sämre möjlighet till uppklarning.  

Källa: Brårapport från 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet