Wolff återförenas med Brel efter 33 år

Publicerad

Som 24-åring gjorde Rikard Wolff sitt första framträdande. Då sjöng han Jacques Brel. Nu drygt 30 år senare tolkar han åter igen Brel i en helt ny genre på Kulturhuset Stadsteatern.

– Det är klart att det är annorlunda att närma sig låtarna efter så många år, säger Rikard Wolff till SVT Nyheter Stockholm när vi träffar honom i Hörsalen på Stadsteatern.

”Den sista föreställningen” heter teaterkonserten som har premiär på lördag. Föreställningen bygger på Jacques Brels avskedskonsert i Paris 1966.

– Jag gjorde min första föreställning med Brel 1982, men efter det här jag får jag väl se Jacques Brel som ett avslutat kapitel, säger han.

Identifierar sig med Jacques Brel

60-talsikonen Jacques Brel var en legendarisk sångare och musiker som inspirerade många artister. I ”Den sista föreställningen” väver Rikard Wolff samman hans eget liv med Brels och där sångerna från avskedskonserten på Olympia i Paris bildar den röda tråden.

– Man älskar Brel, men samtidigt tycker man att han är skitjobbig. Han ska alltid vidare, kan aldrig stanna. Inte minst i relationer, det hade han nog lite svårt för, säger Rikard Wolff.

Brel sökte ständigt kärleken, gör du det också?

– Jag söker också kärleken, hela tiden.

Blandar svenska och franska

Den 5 december sjunger Wolff åter igen Jacques Brell. På scenen finns också femmannabandet, Per ”Texas” Johansson, Sofia Winiarski, Oskar Schönning och Konrad Agnas under ledning av kapellmästaren Johan Graden. Låtarna framförs både på svenska och franska och även om teaterkonserten går under namnet ”Den sista föreställningen” så lovar Rikard Wolff att det inte är hans sista uppträdande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.