X-Cons ordförande Peter Söderlund lämnade i somras in en stämning mot Stockholms stad för att rädda sig från konkursen. Foto: SVT

Stödföreningen X-Cons i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Den brottsförebyggande organisationen X-Cons Stockholmsavdelning tvingas lägga ner. Idag förklarades föreningen i konkurs.

Det är obetalda skatter och avgifter på omkring 350.000 kronor som fått Skatteverket att dra föreningen inför Stockholms tingsrätt och idag gick föreningen i konkurs.

– Vi vet inte vad vi ska göra längre. Vi har försökt att hitta lösningar, säger föreningens ordförande Peter Söderlund.

Sade upp kontrakt

Enligt Peter Söderlund började problemen när Stockholms stad genom stiftelsen Hotellhem sade upp kontraktet för X-Cons stödboende i Vinsta i Vällingby 2014. Fastigheten, med 33 rum, skulle enligt staden användas av Trafikverket vid bygget av Förbifart Stockholm.

– Vi kände oss lurade. Staden sade att vi blivit erbjudna flera andra fastigheter, som vi tackat nej till. Men det var inte sant, säger Söderlund.

Utan politiskt stöd

I somras lämnade Söderlund in en stämning där han krävde staden på skadestånd för den förlorade verksamheten och uteblivna intäkter, beräknat till totalt 16,5 miljoner kronor. Förhoppningen var att fordran på staden skulle rädda X-Cons från konkursen.

– Det har inte gått rätt till, det är inte ok. Varför ska vi gå omkull och fastna med en massa skulder?, säger Peter Söderlund.

”Gjorde en överenskommelse”

I Stockholms stadshus har man ännu inte tagit del av stämningen, men socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP), säger att föreningen redan kompenserats för förlusten av fastigheten i Vinsta.

– Staden och X-Cons gjorde en överenskommelse om kompensation som vi var överens om, säger hon.

Men kompensationen, som innebar en skuldnedskrivning med nära 700.000 kronor, ger Peter Söderlund inte mycket för.

– Vi hade ett fungerande socialt företag som de tog bort för oss, säger han.

  • X-Cons är en brottsförebyggande förening för före detta kriminella och missbrukare.
  • Föreningen grundades 1997 som en lokalavdelning inom Kris – kriminellas rätt i samhället – men bröt sig loss och ändrade namn 2008.
  • Enligt Kriminalvården har X-cons haft en viktig roll genom sina stödboenden och besöksverksamhet på anstalter.
  • Som störst var man 2013, med 30 lokalföreningar och 50 anställda inom Stockholmsavdelningen.
  • Enligt ordföranden var man då den största brottsförebyggande organisationen i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer