Här pressas Anders Ygeman av Aktuellts Anders Holmberg om situationen i utsatta områden. Foto: SVT

Inrikesministern: ”Vi kommer bli fler 2024”

Uppdaterad
Publicerad
Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser ljust på framtiden för Järvaborna trots att polisstaionen i Kista nu stänger.
En reception i Kista är inte huvudsaken – utan det är fler poliser på gatan, säger han.

SVT Nyheter har fått många reaktioner på vår nyhet att polisstationen i Kista stänger sista juni – den enda kvarvarande polisstationen på Järvafältet. Järvaborna får nu åka till Solna för hjälp och service.

Det som ska ersätta stationen i Kista i framtiden är så kallade områdeskontor i var och en av stadsdelar som Rinkeby, Tensta och Husby. Men än idag finns det inga konkreta planer på när de nya områdeskontoren ska öppna.

– Vi kommer att bli fler poliser 2024, säger inrikesminister Anders Ygeman. Polisen bestämmer över sina lokaler och jag litar på att de gör sitt jobb. Det ska bli fler poliser i Järva och vi ska ha fler poliskontor på Järva, säger han.

I sommar och under obestämd tid framöver kommer det inte finnas några poliskontor alls i Järva. Det omtalade polishuset som ska byggas i Rinkeby har skjutits upp flera gånger. Det finns en ambition från polisledningen i Stockholm att det ska stå färdigt 2019.

Dröjer sju år tills det löser sig

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om att allt fler unga poliser lämnar in brickan, det vill säga slutar som poliser. Bara i Stockholm har över 50 poliser lämnat myndigheten för andra jobb. Men inrikesminister Anders Ygeman är hoppfull och tror på fler poliser i framtiden. Vi ska bli fler i både ingripnadeverksamheten och utredningsverksamheten. – Vi kommer att bli fler succesivt och vi ska nå målet 2024, säger Anders Ygeman. Det kommer alltså att dröja sju år tills Järvaborna får se ett tillräckligt antal patrullerande poliser på gator och torg.

Inga konkreta förslag

Vi har träffat boende Kista som känner att de känner sig svikna av polisledningen och svikna av er politiker. Vad säger du om det?

– Konkreta förslag är vi ska tillskapa tio tusen fler polisanställda. Vi ska öka både antalet poliser och polisanställda i Järva.

Det finns inga konkreta förslag från polisledningen i Stockholm om de nya poliskontoren.

Vad tycker du om det?

-Det är polisen som ansvar för det och att de tänker tillskapa sådana kontor och jag litar också på att det kommer bli verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer