Foto: svt

13 år sedan mordet – här hedras Fadime

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen var det 13 år sen Fadime Sahindal mördades av sin pappa i Uppsala. Det var ett av de första hedersrelaterade brott som uppmärksammades i Sverige.

Fadime mördades för att hon engagerade sig mot hedersrelaterat våld och för att hon hade en svensk pojkvän. Förundersökningen skulle senare visa att Fadime skjutits med två kulor och Fadimes pappa dömdes till livstids fängelse.

Minnesstund

På onsdagen hölls en minnesstund med kransnedläggning vid Fadimes grav på Gamla kyrkogården i Uppsala. Hon kommer att hedras av Riksorganisationen GAPF i samarbete med 54 organisationer i Stockholm, Uppsala, Örebro, Kristianstad, Karlstad, Malmö, Göteborg, Linköping och Gävle.

Glöm aldrig Pela och Fadime

Fadimedagen i Uppsala är ett samarbete med TRIS, Humanisterna-Uppsala och Mansnätverket för kvinnofrid i Uppsala.

Fadimedagen i Uppsala

11.00 Ljussättning vid Fadimeparken

12.00 – 13.00 Besök vid Fadimes och Sunguls grav, kransläggning.

Inledning: Fadimes favorit låt, tal av Landshövdingen och ordförande för GAPF, Sara Mohammad.

Representanter för organisationer och andra står i ett led, lämnar över kransen till varandra sist kommer Landshövdingen och ordföranden för GAPF för att lägga den på Fadime och Songuls grav.

konferencier: Jeannette Escanilla

14.30 – 17.00 Seminarium om ”De Bortförda barnen i Sverige- Mot barn- och tvångsäktenskap”

Plats: Slottsbiografen – Nedre Slottsgatan 6B

Källa: GAPF.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glöm aldrig Pela och Fadime

Mer i ämnet