Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En dödspatrull som skulle utföra mord” beskriver åklagare Thomas Bälter midsommarskjutningens misstänkta gärningsmän som. Foto: Polisen

17 skott avlossades i Gottsunda – pojke träffades i benet

Uppdaterad
Publicerad

17 skott från ett automatvapen avfyrades i Gottsunda under midsommarafton. En pojke i 15-årsåldern träffades i benet och flera kulor träffade bostäder 300 meter bort.

Nu åtalas två personer för mordförsök – på 15 personer.

Det var under midsommaraftonskvällen som flera skott avlossades i Gottsunda. Personer vittnade om att man fick fly från skjutningen och att man hörde barn som grät.

En pojke i 15-årsåldern sköts i benet och även en linjebuss längre bort träffades av kulorna. Enligt åtalet avlossades 17 skott med en automatkarbin. Två av kulorna färdades 300 meter och träffade ett bostadshus.

Våldsvåg i Uppsala

– Det är hemskt att se att oskyldiga drabbas, sade ett vittne till SVT efter skottlossningen.

Två män, 17 respektive 35 år, åtalas för mordförsök. Enligt åtalet misstänks de för att försökt beröva livet på 15 personer.

17-åringen är skriven i Jönköpings län medan 35-åringen kommer från Stockholm.

Startskottet

Skjutningen blev gnistan som tände sommarens våldsvåg, med flera skottlossningar och mordplaner till följd.

Enligt uppgifter till SVT Uppsala ska måltavlan för mordförsöket, en Uppsalabo i 25-årsåldern, ha legat i konflikt med det kriminella nätverket Foxtrot – där man påstås ha krigat om att ta över efter Gottsundanätverket när dess ledarskikt dömdes till långa fängelsestraff.

De nu åtalade männen kopplas av polisen till Foxtrot-nätverket och hade vid gripandena bilder på rävringar i sina telefoner.

”En dödspatrull”

Dagen efter midsommarskjutningen tar sig de misstänkta till Tumba i Stockholm, där misstänks de ha begått ytterligare ett mordförsök. Där grips de sedan av Stockholmspolisen.

– Det är kopplat till gängbrottslighet. Jag påstår att det var en dödspatrull som var ute efter att utföra mord på olika personer, säger åklagare Thomas Bälter om de misstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet