Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tingsrätten valde att släppa fyra av de fem misstänkta tonåringarna på fri fot under onsdagen då de suttit häktade de tre månaderna som brottsmisstänkta under 18 år får sitta. Ett beslut som kammaråklagare Moa Blomqvist inte är nöjd med. Foto: TT/SVT

Två tonåringar omhäktade misstänkta för mordet i Hjälstaviken

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tonåringarna som misstänks för mordet på en man i Hjälstaviken i Enköpings kommun blev under onsdagen släppta av tingsrätten. På torsdagen omhäktades två av dem efter överklagan till hovrätten.

I Uppsala tingsrätt hölls under onsdagen förhandlingar för de fem personer, varav fyra är bröder, som suttit häktade misstänkta för att ha mördat en man som hittades död i Hjälstaviken den 1 april i år.

Häktningarna omförhandlades eftersom de nu suttit i tre månader, vilket är tidsgränsen för brottsmisstänkta under 18 år, som fyra av de misstänka är.

Mordet i Hjälstaviken

Tre av bröderna, två 16-åringar samt en 17-åring, och en 15-årig flicka släpptes på fri fot under onsdagen. Den 18-åriga brodern omhäktades senare under eftermiddagen.

”Bevisningen har stärkts”

Kammaråklagare Moa Blomqvist säger att det är olyckligt att Uppsala tingsrätt beslutade att släppa fyra av de fem tonåringarna.

– Min bedömning är att bevisningen och misstankarna har stärkts mot samtliga inblandade, säger Moa Blomqvist.

Hovrätten ändrar häktningsbeslut

Moa Blomqvist överklagade samtliga av de minderårigas häktningsbeslut till hovrätten. Hon menar att deras frisläppande försvårar utredningen.

– Vi hade inte väntat oss det här beslutet. Vi har ett mord, ett allvarligt brott, som inte är lätt att utreda. Nu kan de prata ihop sig och bestämma sig för en gemensam berättelse.

Under torsdagen häktades två av de yngre tonåringarna på nytt, efter hovrättens beslut. Då är totalt tre av de misstänkta tonåringarna frihetsberövade, medan de två andra är släppta tills vidare.

Åtal ska väckas den 8 augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Storyblocks

Det gäller för häktade under 18 år

Häktning får pågå i en sammanhängande tid om högst tre månader fram till dess att åtal väckts. Tiden kan överskridas endast om det finns synnerliga skäl, vilket kan finnas bland annt om brottsligheten har ett mycket högt straffvärde och brottet är särskilt svårutrett.

Källa: Riksåklagarens riktlinjer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet