Polisen var tungt beväpnade i Gottsunda under tisdagsnatten. Foto: Utryckning Uppsala

16-åring misstänks ha förberett mord – stor polisinsats i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

I över 12 timmar befann sig tungt beväpnade polisstyrkor i Gottsunda natten mot onsdag. En 16-årig man har gripits misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

– Vi har arbetat med ett misstänkt grovt vapenbrott i Gottsunda under natten, säger polisens presstalesperson Mathias Rutegård.

Det var strax före klockan 20.00 under tisdagskvällen som polisen anlände till platsen, tolv timmar senare har de fortfarande personal kvar.

En 16-årig man har anhållits misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Polisen har beslagtagit ett vapen i samband med insatsen.

– Han är inte från Uppsala, uppger kammaråklagare Elin Blank som leder förundersökningen.

Enligt polisen har inget våldsbrott skett och inga personer har skadats.

Flera stora polisinsatser under sommaren

Under sommaren har flera våldsbrott skett i Gottsundaområdet. Bland annat en skjutning på midsommarafton där en minderårig pojke blev skottskadad, även en annan skottlossning som resulterade i två tonåringar häktade misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Om ärendet har kopplingar till tidigare våldsbrott uppger polisen är oklart i nuläget – utredningen fortgår.

Var det här en ovanligt lång polisinsats?

– Det har jag ingen uppgift om, jag kan bara konstatera att själva gripandet gick odramatiskt till, det har inte skett något våldsbrott i sammanband med insatsen och ingen är skadad, säger Mathias Rutegård.

Strax efter klockan 9.00 meddelade polisen att personen är anhållen efter beslut av åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.