Foto: Mats Andersson / TT

31 personer i Enköping utköpta av kommunen under 1,5 år

Uppdaterad
Publicerad

Minst 800 miljoner kronor har betalats ut av landets kommuner och regioner i avgångsvederlag under en period på 1,5 år. En kommun som sticker ut i Uppsala län är Enköping där 31 personer har fått avgångsunderlag under perioden.

När en arbetstagare av olika anledningar inte kan fortsätta sin anställning kan en överenskommelse göras med arbetsgivaren om ett avgångsvederlag. Det kan handla om alltifrån personer som är långtidsutskrivna till personer som har misskött sina jobb.

SVT har tittat på avgångsvederlag under 2019 och första halvåret 2020 bland kommunala och regionala arbetstagare. Enköping sticker ut i Uppsala län och 31 personer fick avgångsvederlag under den här perioden till en summa av 5,6 miljoner. Det kan jämföras med till exempel Knivsta där det handlar om 8 personer till en summa av 2,2 miljoner. 

Miljonutköp för skattepengar

– Vi har haft lite extra fokus på de långa sjukskrivningarna. Och då kommer man ibland till ett vägskäl där vi har medarbetare som inte har en arbetsförmåga att utföra arbetet, säger Håkan Sandberg, HR-chef Enköpings kommun.

Se mer om de som fått avgångsvederlag i Enköping i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet