Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en ukrainsk flyktingfamiljs nya boende i klippet ovan. Foto: Alberto Lozano/SVT

Här anländer 55 ukrainska flyktingar till sin nya kommun: Enköping

Uppdaterad
Publicerad

55 av sammanlagt 89 ukrainska flyktingar har nu anlänt till Enköpings kommun efter att de av Migrationsverket nu blivit anvisade till den som hemkommun. Tanken är nu att de ska stadga sig där i egenskap av nya kommunbor.

– Det är så klart jobbigt att flytta hela tiden, men vi är väldigt glada att vara i Enköping, säger Roman Tsyhanii.

Sedan Roman Tsyhanii och hans familj anlände i Sverige, har de bott på ett av Migrationsverkets boenden i Strängnäs. Nu har familjen blivit tilldelade en hemkommun och den åttonde augusti flyttade de till ett tillfälligt boende på Åsundagården i Hummelsta utanför Enköping. 

– Vi är väldigt nöjda för nu kan vi laga mat i vårt eget kök, säger Roman Tsyhanii. 

Åsundagården har tidigare varit ett omvårdnadsboende, men har nu rustats upp för att bosätta flyktingar som blivit tilldelade en plats i kommunen, innan de får permanenta lägenheter. Maria Söderlind, tillförordnad chef för integrationsenheten, menar att det det är ett bra boende.

– Det är lägenheter om två rum och kök med en stor hall, säger hon.

Anvisade till Enköping

Nästa steg för Roman Tsyhanii och hans familj är att bli tilldelade en lägenhet närmare centrum. När det ska ske är dock inte säkert.  Sammanlagt väntas 89 flyktingar komma – med anvisning Enköpings kommun.

– Successivt så kommer vi slussa in dem till Enköpings kommun och ordinarie lägenheter där, säger Maria Söderlind, tillförordnad chef för integrationsenheten.

I klippet kan du se hur några av de som kommit tycker de senaste dagarna har varit hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.