Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: När maten på kommunala boenden uteblir är det allt fler som söker sig till hjälpcentret i Uppsala. Foto: Alberto Lozano/SVT

Ingen mat på kommunala boenden – då blev hjälpcentret överbelastat

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ukrainska flyktingar söker sig till hjälpcentret i centrala Uppsala för att få hjälp med mat och hygienartiklar. En direkt konsekvens av att kommunerna tagit över boendeansvaret från Migrationsverket – och att maten därmed inte längre ingår.

– Vi ser varje dag nya människor som inte varit här tidigare, säger Maria Talajic Fredlund, ordförande för Refugee Support Uppsala.

Sedan den 1 juli är det kommunernas ansvar att ordna boende till flyktingar från Ukraina. Till skillnad från på Migrationsverkets boenden ingår inte mat på kommunala boenden. Istället får man en högre dagsersättning på 71 kronor istället för 24 kronor per dag för en ensamstående vuxen.

Förutom mat ska pengarna räcka till bland annat kläder, sjukvård och hygienartiklar.

Ukrainakriget och Uppsala

– Det finns inte ord för hur man tänker när man inte ändrar en dagsersättning som har varit på samma nivå sedan 1990-talet, säger Maria Talajic Fredlund.

Flyktingar från hela länet söker sig till hjälpcentret i Uppsala i hopp om en påse med förnödenheter från den ideella föreningen Refugee Support Uppsala. Hjälpcentret delar ut mat, hygienartiklar och kläder, men den stora efterfrågan gör att det inte räcker till alla, vilket även P4 Uppland har berättat.

”En fråga för regeringen”

Migrationsverket har fördelat 854 skyddsbehövande personer från Ukraina på länets kommuner från den 1 juli, varav 494 till Uppsala kommun. Men kommunen kan inte hjälpa till med mer pengar eller mat.

– Man kan inte ha rätt till ersättning både från LMA (Lag om mottagande av asylsökande) och från socialtjänstlagen, jag förstår att det är svårt att klara sig med så lite pengar, men det är en fråga för regeringen eftersom det är de som sätter ersättningsnivåerna, säger Karin Sundström, enhetschef för flyktingmottagande i Uppsala.

Hör mer i klippet ovan.

Dagersättningen från Migrationsverket

På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen:

  • 24 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år

På boenden där mat inte ingår är dager­sätt­ningen:

  • 71 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 37 kr/dag för barn 0–3 år
  • 43 kr/dag för barn 4–10 år
  • 50 kr/dag för barn 11–17 år

Förutom mat ska dagersättningen räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet