Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svitlana Skrytska arbetar i första hand som optiker, men är nu fullbokad av ukrainare som flytt kriget och vill klippa sig Foto: Christoffer Urborn/SVT

Svitlana klipper andra ukrainska flyktingar gratis i Uppsala

Publicerad

Svitlana Skrytska flydde kriget i Ukraina och kom till Uppsala som flykting. Nu har hon hittat ett sätt att bidra genom att frisera sina landsmän.

– Efter så många fruktansvärda upplevelser vill man se lite bättre ut, framförallt för att söka jobb och umgås med andra människor, säger Kateryna Pavelko, samtidigt som hon får en klippning.

På ett hjälpcenter i Uppsala erbjuds ukrainska flyktingar olika typer av stöd. Svitlana Skrytska sökte sig dit för att lära sig engelska och svenska men snart insåg hon att hon också ville hjälpa till. Hon bestämde sig för att ta fram saxen och erbjuda gratis klippning till ukrainska flyktingar.

– Jag jobbade som frisör i Ukraina. Jag har fått många förfrågningar eftersom det är ganska dyrt att klippa sig i Uppsala, säger Svitlana Skrytska.

Ukrainakriget och Uppsala

Fullbokad på minuter

Svitlana Skrytskas annons på Facebook har fått många kommentarer och det tog bara några minuter innan kalendern blev fullbokad. Därför kommer hon att erbjuda ytterligare klippningar de kommande dagarna.

– Man kan tänka att det är inte viktigt att ha en bra frisyr, men det handlar om självförtroende. Man vill glömma att man är flykting, säger Kateryna Pavelko.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet