I Uppsala län finns 67 objekt som ligger högst på prioriteringslistan. Foto: Google maps

Här är länets mest förorenade mark

Uppdaterad
Publicerad

Gamla verksamheter och företag har lämnat efter sig föroreningar på många platser i länet. Det finns tusentals potentiellt förorenade områden i Uppsala län, och 67 av dem ligger högst på prioriteringslistan.

I den här interaktiva kartan kan du klicka dig fram och se hur många potentiellt förorenade platser det finns där du bor. De platser som är utmärkta på kartan är de som tillhör den högsta riskklassen, det vill säga där risken för föroreningar som kan skada människa eller miljö är mycket stor, och som är högst prioriterade att utreda. I landet finns sammanlagt 1 000 sådana objekt.

Sammanlagt finns över 80 000 objekt som länsstyrelserna har identifierat som platser där det kan finnas föroreningar på grund av gamla verksamheter och företag. 3 500 av dessa finns i Uppsala län.

SVT Pejl sammanställde den interaktiva kartan år 2013 utifrån information från landets länsstyrelser. Eftersom kartan gjordes för sex år sedan kan det förekomma avvikelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer