Foto: SVT

Tusentals förstagångs-kuverterare – så pensionssparar du redan nu

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar länsborna få sina orange kuvertet i brevlådan, och därför är Pensionmyndigheten på plats i Uppsala för att sprida kunskap kring pensionssparande. I år är det 7 000 länsbor som får brevet för första gången.

Det orangea kuvertet, ett årsbesked för ens allmänna pension, kan skapa oro och förvirring hos många. Pensionsmyndigheten åker därför ut på en Sverige-turné när breven börjar skickas ut, och nu är de i Uppsala.

– Det är folk som undrar hur man ska spara, vad man ska tänka på och så vidare, säger Nicklas Malmbring, kundvägledare på Pensionsmyndigheten.

Hur viktigt är det att man pensionssparar?

– Det beror på vilket skede i livet man är i. När man är yngre har man en investeringsfas, då man skaffar bostad och barn och så vidare. Då ska man ta hand om det, sen kan man börja tänka på sitt pensionssparande. Men om man börjar titta på sin pension sista åren, då kan det vara för sent. Så det är viktigt att hålla koll på hur den ser.

Pensionsmyndigheten på plats i Uppsala för att sprida kunskap kring pensionssparande. Foto: SVT

Intresset för pensionssparande ökar

Hur ser intresset ut för pensionssparande ut idag?

– Det växer skulle jag säga, folk tänker mer på det än tidigare, säger Nicklas Malmbring.

Vad säger du till de som inte sparar till sin pension?

– Vårt budskap är att man ska göra en prognos för att se hur det ser ut. Många kan tycka att det ser bra ut, men gör det inte det så måste man börja tänka på det.

Vilka i Sverige är det som sparar till sin pension?

– Framför allt de som fyllt 50 år och uppåt. Det är där man börjar tycka att pensionsåldern närmar sig, för unga är det tvärtom. Då känns det långt bort, så man sparar inte.

3 tips från Pensionsmyndigheten:

Pensionsmyndigheten har tre konkreta tips för den som vill börja pensionsspara:

  1. Jobba så mycket det går. Ju mer man jobbar, desto mer tjänar man ihop till sin pension.
  2. Öppna ett investeringssparkonto för att långsiktigt spara pengar.
  3. Tänk långsiktigt. Detta gäller både ens sparande, men också ens kostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.