Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverket vill utveckla metoden att leta upp invasiva växter utefter vägarna. Hör mer i videon. Foto: Trafikverket

AI är nya vapnet i kampen mot invasiva växter

Uppdaterad
Publicerad

Förbipasserande i Heby och Enköping kunde innan midsommar se en annorlunda bil köra runt. På bakrutan satt nämligen en AI-kamera monterad – det senaste verktyget för att kunna bekämpa de invasiva arterna.

Tanken är att AI-kameran ska tränas för att känna igen blomsterlupiner och andra invasiva arter, enligt Trafikverket som ligger bakom projektet.

– Det handlar främst om att vi ska bli mycket mer effektivare, och kunna jobba billigare för att kunna styra åtgärderna, säger Johan Rydlöv, som är sakkunnig och nationell samordnare för Trafikverket.

Trafikverket samarbetar med vägmyndigheterna i Danmark och på Island, samt med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för att kunna bekämpa de främmande arterna med hjälp av artificiell intelligens. I år startar projektet ordentligt.

Lär upp kameran

– Vi samlar tillsammans nu in data och koordinerar, och också utvecklar algoritmerna, säger Johan Rydlöv.

För Trafikverket, som kontinuerligt fotar av vägkanter för många andra syften, vore det en stor vinst att automatiskt kunna fota av etableringar av lupin och andra invasiva arter, i hög hastighet. Men kameran måste ”läras upp” för att kunna känna igen formerna på blommor och blad, så att tekniken blir ett vasst verktyg för identifiering.

I klippet: Johan Rydlöv berättar om den största utmaningen med projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.