Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se Mattias Rennström bekämpa lupinerna som hotar de små fjärilarna. Foto: Oscar Söderman/SVT

Här räddas fjärilsarten när lupinerna rensas bort

Uppdaterad
Publicerad

När länsstyrelsernas budget till bekämpandet av invasiva arter stramas åt hotas den biologiska mångfalden. Ett konkret exempel finns i Siggefora nordväst om Uppsala där den lilla väddnätfjärilens hem håller på att tas över av blomsterlupinen.

– Fjärilen behöver växten ängsvädd och den försvinner om lupinerna får växa fritt, säger Mattias Rennström på länsstyrelsen.

En kartläggning som SVT Nyheter gjort visar att länsstyrelserna runt om i Sverige nedprioriterar arbetet mot invasiva arter – det gäller även i Uppsala län.

– Pengarna som vi har fått räcker egentligen till lön, men vi har inte budget för att köpa åtgärder, säger Artur Larsson, enhetschef på länsstyrelsen i Uppsalas naturskyddsenhet, och fortsätter:

– I alla fall när det gäller landlevande arter. Havs- och vattenmyndigheten har fått lite mer pengar, där finns det även pengar till åtgärder.

För landlevande arter har Uppsala län år 2023 en budget på 770 300 kr. År 2022 var den 2 103 910 kr. För vattenlevande arter 2023 är budgeten 1 411 827 kr, 2022 låg den på 1 652 127.

Har givit effekt

Borttagandet av invasiva växtarter är viktigt för att upprätthålla den biologiska mångfalden. Men arbetet kan nu alltså att begränsas. Detta trots att det förebyggande arbetet som Länsstyrelsen Uppsala redan gör visar effekt – bland annat i Siggefora nordväst om Uppsala.

Mattias Rennström på länsstyrelsen jobbar med invasiva arter på naturskyddsenheten.

– Det här är tredje året i rad som vi är här och gräver bort blomsterlupin, och vi kan se att det har gett stor effekt. Det är inte alls lika mycket lupin här nu som det var då, säger han.

Se Mattias Rennström bekämpa den invasiva blomsterlupinen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.