Akademiska kan tvingas betala 500 000 kronor för brister i arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Vid upprepade tillfällen har personal på Akademiska sjukhuset kritiserat brister i IT-systemen på operationsavdelningen. Nu meddelar Arbetsmiljöverket att problemen måste åtgärdas före oktober – annars tvingas sjukhuset böta en halv miljon kronor.

I januari rapporterade SVT Uppsala att anställda på operationsplaneringen brottas med flera olika datasystem för journalanteckning, och att kommunikationen mellan de olika systemen inte fungerar.

Då kritiken inte ska ha hörsammats tog samtliga skyddsombud för Saco, Vision, Vårdförbundet och Kommunal frågan vidare och anmälde sjukhuset till Arbetsmiljöverket då problemen orsakade ständig stress och att anställda var oroliga för patientsäkerheten.

– Det här gör att mycket fokus läggs på systemen och inte på patienterna. Detta gör att personalen blir stressad, sade Anna Åström huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

I slutet av januari var Arbetsmiljöverket på plats på Akademiska och inspekterade hur de anställda hade det.

”Det är många i personalen som har problem med rygg, axlar, huvudvärk, och flertalet har gått ner i arbetstid. Flera har även slutat sin anställning. Många som är kvar uppges må mycket dåligt på grund av den dåliga IT-arbetsmiljön och man upplever en stor stress”, skriver Arbetsmiljöverket och trycker på att personalen känner en ”ökad trötthet” och ”ständig känsla av otillräcklighet”.

Nu förelägger man Akademiska med ett vite på 500 000 kronor som måste betalas om man inte åtgärdar bristerna innan 20 oktober.

I klippet nedan från januari berättar Anna Åström om situationen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.