Anna Åström, Vårdförbundets skyddsombud, är kritisk till de anställdas arbetsmiljö. Foto: TT/SVT

Arbetsmiljön på Akademiska sjukhuset anmäls

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har anställda brottats med brister i it-systemen för operationsplanering vid Akademiska sjukhuset. Trots att personal slagit larm vid flera tillfällen har sjukhuset fortfarande inte åtgärdat problemen som enligt personalen hotar patientsäkerheten.

Idag använder personalen på operationsplaneringen flera olika datasystem för journalanteckning av sina patienter och problemet här är att kommunikationen mellan de olika systemen inte fungerar.

– Det här gör att mycket fokus läggs på systemen och inte på patienterna. Detta gör att personalen blir stressad, säger Anna Åström huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Därför har nu samtliga skyddsombud för Saco, Vision, Vårdförbundet och Kommunal valt att ta ärendet vidare genom att anmäla bristerna till Arbetsmiljöverket, som i sin tur har meddelat att de kommer att göra en inspektion på tisdag i nästa vecka.

I skyddsombudens anmälan framkommer det att flera anställda har valt att säga upp sig på grund av den dåliga arbetsmiljön som påverkat deras mående negativt. Det nämns även att den ständiga stressen hos de anställda gör att de blir oroliga för patientsäkerheten.

– Du måste fysiskt logga in i varje system, men samtidigt så måste du även kolla så att det är rätt patient som är inloggad i alla tre systemen.

Finns ingen lösning i dagsläget

Ett önskemål från personalens sida är att få använda system i framtiden som kan integrera med varandra.

– En av anledningarna till att man inte bytt till ett system eller gjort en integration är att det kanske inte ens är möjligt att göra en sådan integration mellan de tre olika systemen, säger Marianne van Rooijen, biträdande sjukhusdirektör.

Hur ska ni gå vidare?

– Vi som arbetsgivare ser ju att det är ett stort problem med många aspekter, så vi vill verkligen ta tag i det tillsammans med våra medarbetare.

I klippet ovan kan du höra mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.