Sjuksköterskorna Frida Vallgren och Daniel Johansson säger att de inte fått några direktiv kring hur de ska agera i samband med att det varit problem med hjärtövervakningen på akuten. Foto: SVT/privat

Problem med hjärtövervakning på akuten: ”Folk kan faktiskt dö”

Uppdaterad
Publicerad

Under en månads tid har det varit tekniska problem med hjärtövervakningen på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Larmdosorna som personalen bär med sig har inte fungerat och det har inte gått att skriva ut larmremsor över patienternas hjärtövervakning.

– Patientsäkerheten är hotad dagligen, säger skyddsombudet Daniel Johansson.

En patient som behöver hjärtövervakning kopplas till en övervakningsdosa som larmar om patientens hjärtrytm rubbas. Då larmar även en centralmonitor, som också skickar ett larm till de larmdosor som personalen på akuten alltid bär med sig. Men under de senaste veckorna som gått har larmdosorna inte fungerat.

– Står man vid patientens säng inne på akutrummet så hör man larmet från övervakningsdosan. Men det syns inte på centralmonitorn och det piper inte personalens larmdosor, vilket gör de svårare att uppmärksamma om du står ute på medicintorget där du har koll på flera patienter samtidigt, säger sjuksköterskan Frida Vallgren.

”Känner mig totalt maktlös”

Felet har även inneburit att centralmonitorn inte sparar information om de uppkopplade patienternas hjärtrytm, vilket den vanligtvis gör. Mätvärden som blodtryck och puls har inte heller sparats.

– För att kunna gå tillbaka och se över patienters hjärtrytm har vi kopplat upp dem till vanliga EKG-apparater. Puls och blodtryck har jag skrivit ner för hand varje timme, säger Frida Vallgren.

Det var under ett arbetspass den 11 december förra året som Frida Vallgren upptäckte problemet. Efter det har hon inför varje nytt pass frågat den chef som är i tjänst hur hon ska förhålla sig till situationen. Men personalen ska inte ha fått några tydliga direktiv kring hur de ska agera för att upprätthålla patientsäkerheten.

– Jag känner mig totalt maktlös, vilket är obehagligt eftersom att det är mitt ansvar som sjuksköterska. Om de får hjärtstopp? Hur ska vi upptäcka det? Folk kan faktiskt dö, säger Frida Vallgren.

Ska vara åtgärdat i veckan

Enligt sjukhusledningen har övervakningsfunktionerna på akutmottagningen inte varit optimala den senaste tiden.

– Men det är en situation som sjukhuset kan hantera och som inte innebär någon risk för patienterna, säger Johan Lugnegård, tillförordnad chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Ska man inte lite på det?

– Nej det ska man inte göra, säger Frida Vallgren.

– Jag är ansvarig för omvårdnaden och övervakningsprocessen. Då kan inte en läkare eller en direktör, som inte är en sjuksköterska, sitta och säga det. För det är jag som gör den bedömningen, säger hon vidare.

I veckan meddelade Lugnegård att leverantören påbörjat en uppgradering av systemet – för att återställa samtliga funktioner till normal drift, med förhoppningen att all utrustning kommer att fungera som vanligt i mitten av veckan.

I klippet ovan kan du höra sjuksköterskorna berätta om problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.