Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Får hon pilarna att peka åt rätt håll? Malin Sjöberg Högrell är ordförande i sjukhusstyrelsen, med politiskt ansvar för Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

Akademiskas sparpaket klubbat – underskottet måste akut halveras

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen klubbar sjukhusstyrelsen igen om sparåtgärder med sikte på att banta förra årets underskott för Akademiska med mer än hälften. Och om tre år ska verksamheten vara i balans.

2019 års resultat för Akademiska slutar med rekordröda siffror, över en halv miljard kronor back.

Och bara några dagar in på det nya året kom beskedet att sjukhuset ska spara bland annat genom att minska antalet anställda, men samtidigt öka produktiviteten. Sjukhuset vill även frysa nivån för inköpt vård och halvera resekostnaderna, för att nämna några av åtgärderna.

Från oppositionen efterlyser man bättre kostnadskontroll och uppföljningar i ekonomin. För att nå en bättre balans föreslås därför hårdare budgetuppföljningar, och veckomöten med sjukhusstyrelsens ordförande.

Brakförlusten ska mer än halveras

Siktet är inställt på att mer än halvera förra årets resultat (prognosen pekar minus 527 miljoner kronor). Om allt går enligt budgetförlaget ska Akademiskas underskott landa på minus 204 miljoner kronor i år. Det innebär att det krävs en besparing på drygt 300 miljoner kronor jämfört med rekordunderskottet förra året.

– Regionfullmäktige har gett oss tre år att nå en ekonomi i balans, så om tre år ska sjukhuset leverera ett nollresultat, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen

Sparförslaget har inte väckt jättestarka reaktioner hos det största oppositionspartiet som är Socialdemokraterna, och går därför sannolikt igenom. Vårdförbundet är mer kritiskt.

Under måndagskvällen klubbades sparpaketet som väntat av styrelsen.

Hör mer om vad facket tycker i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer