Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Neonatalavdelningen (där för tidigt födda vårdas) har tillhört de avdelningar på Akademiska som sålt mest vård, men det var när alla vårdplatser var öppna. I dag är fem av tjugo platser stängda. Foto: Niklas Gedda

Här slog budgeten fel med 230 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhusets underskott 2019 har aldrig varit större. SVT Nyheter Uppsala har gått igenom budgetsiffror och sökt svar på varför underskottet blev så stort.

Förklaringarna till att Akademiska backade över en halv miljard är många. Vilka du får beror på vem du frågar. Det har handlat både om överraskningar som man inte räknat med, en uppföljning som inte har varit tillräcklig och ett 66-punktsprogram med åtgärder som inte har bitit. Någon skulle också säga att budgeten var underfinansierad från början.

SVT Nyheter har tittat på tre områden där det krävs att stora förändringar och förbättringar för att Akademiska sjukhuset ska klara ekonomin 2020.

Kollla klippet där vi berättar om tre kalkyler som slog 230 miljoner kronor fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer