Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Waernér och Åsa Edström ser ljuset i tunneln nu när politikerna i sjukhusstyrelsen beslutat att satsa på mödravården. Hör dem förklara hur satsningen kommer att påverka vården. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Akademiska sjukhuset får fler förlossningsplatser: ”Vi har väntat”

Publicerad

I många år har det ropats efter en ny förlossningsavdelning vid Akademiska sjukhuset. Nu har sjukhusstyrelsen sagt ja till att utöka med fyra nya födelserum, vilket innebär en ökning av kapaciteten med cirka 30 procent.

– Vi har väntat på det här beslutet, säger Hanna Waernér, biträdande verksamhetschef.

Det är ett gammalt laboratorium ovanför förlossningen som nu ska göras om till fyra nya födelseplatser.

Sjukvård i Uppsala

En av fördelarna med nya och mer moderna lokaler är att barn med medicinska behov kan tas omhand inne på salen och därmed undvika att skiljas från föräldrarna.

Kan locka personal

– För personalen blir det smidigare att jobba, och jag tror att den här satsningen kan underlätta rekrytering, säger Åsa Edström, avdelningschef.

I ett första läge lägger Region Uppsala nästan två miljoner kronor på ett så kallat programarbete. Slutnotan för att ro projektet i land väntas i dag landa på drygt 25 miljoner kronor.

Inom ett par år hoppas verksamheten att de nya lokalerna ska vara klara.

4 000 förlossningar per år

På Akademiskas förlossningsavdelning arbetar 150 barnmorskor, undersköterskor plus läkare (som arbetar på olika ställen på kliniken). De senaste tio åren har födelsetalen legat mellan cirka 3 800 och 4 300 förlossningar per år vid sjukhuset i Uppsala. I dag finns 13 födelserum och tre intagningsrum.

Flest födande kommer från Region Uppsala men sjukhuset erbjuder även högspecialiserad förlossningsvård till sjukvårdsregionen Mellansverige.

Sedan 1990 bedrivs BB-vård i hemmet, vilket innebär att föräldrar i sin hemmiljö har daglig kontakt med barnmorska tills barnet är 5 dagar gammalt.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukvård i Uppsala

Mer i ämnet