Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Soha Saad mördades vid sprängningen i Fullerö – här berättar lillebror om sorgen och bristen på stöd från samhället. Foto: Mickan Palmqvist/TT

Åklagare kopplar samman sprängningar i Fullerö, Stockholm och Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar – tre sprängningar, varav den ena med dödlig utgång. Åklagare kopplar nu samman den massiva detonationen i Fullerö i september med sprängdåd i Hässelby och Linköping.

– De tre sprängningarna har ett påtagligt samband, säger statsåklagare Helene Gestrin.

Tidigt på morgonen 28 september förra året briserade en bomb i bostadsområdet Fullerö utanför Uppsala. Explosionen orsakade omfattande skador på intilliggande hus och ett i av dem skadades 24-åriga Soha Saad så svårt att hon avled.

– Jag har aldrig hört en sådan smäll tidigare. Det lät som krig och jag trodde hela landet var drabbat. Jag gick upp och såg rök och glassplitter i hela lägenheten, har hennes lillebror tidigare sagt till SVT.

Våldsvåg i Uppsala

Kopplas samman

Dagar före explosionen detonerade sprängladdningar även vid flerfamiljshus i Hässelby och Linköping – vilka åklagare nu kopplar till dådet i Fullerö.

Måltavla för detonationen i Fullerö misstänks vara Soha Saads grannar, vars hus besköts i januari förra året. Händelser som kopplas till det kriminella Foxtrot-nätverket.

– Sprängningarna misstänks ha skett inom ramen för samma konflikt mellan kriminella nätverk och genom ett omfattande utredningsarbete har det visat sig att de tre sprängningarna har ett påtagligt samband, säger statsåklagare Helene Gestrin, förundersökningsledare för sprängningen i Linköping, i ett pressmeddelande.

För de tre sprängningarna i september har åtta personer delgivits misstanke om brott, och flera av dem är misstänkta för delaktighet i flera av dåden.

I klippet ovan: Soha Saad mördades vid sprängningen i Fullerö – här berättar lillebror om sorgen och bristen på stöd från samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet