Den misstänkte och målsäganden var inte okända för varandra Foto: Annika af Klercker/SvD/TT

Åklagaren: Misstänkta hemtjänstfusket utreds som grovt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid tillbaka utreds det misstänkta fusket inom Attendos hemtjänst av polis och åklagare. SVT kan nu rapportera att brottsrubriceringen preliminärt ändrats från trolöshet mot huvudman till grovt bedrägeri.

– Jag personligen har aldrig haft något liknande ärende, säger åklagaren Anna Hårdstedt.

När ärendet först hamnade på åklagarens bord var rubriceringen trolöshet mot huvudman – men nu har det ändrats.

– Som det ser ut nu, menar jag, handlar det om en misstanke om att ha vilselett kommunen, som betalat ut pengar. Man har lurat någon kan man säga. Sedan får vi se var det landar. Det har tidigare varit trolöshet mot huvudman och det kan bli det också, alternativt förmögenhetsbrott. Det beror på omständigheter och vilka rekvisit som uppfylls, konstaterar Hårdstedt.

Attendofusket

”Inhämtar material”

Det hela handlar om att personal inom Attendos hemtjänstverksamhet i Gottsunda ska ha felregistrerat arbetstillfällen som inte utförts, och sedan fakturerat kommunen för detta.

Anna Hårdstedt är i nuläget restriktiv med detaljer kring utredningen och hänvisar till förundersökningssekretess – men hon berättar att man går igenom material som man fått ta del av från kommunen och att vissa utredningsåtgärder vidtas.

– Exakt vad vi kommer göra kan jag inte säga just nu. Jag kan bara säga att vi jobbar utifrån det material som vi har och fortfarande är i ett sådant skede att vi inhämtar material, säger åklagaren.

Oklart antal misstänkta

Hur många misstänkta rör det sig om?

– Jag kan inte säga hur många personer eller om det hållits förhör. Ingen är frihetsberövad.

Attendo har i sin egen utredning uttryckt misstankar om felaktigheter i kommunens handläggning av de biståndsbeslut som tagits i Gottsunda. Åklagaren Anna Hårdstedt vill dock inte heller uttala sig om det.

– Jag kan inte säga något om kommunen, det är för tidigt i utredningen tyvärr, konstaterar hon.

Brottsrubriceringar:

  • Straffet för trolöshet mot huvudman är fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms personen till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
  • För grovt bedrägeri är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet